Razglednice iz Venecije (4): Maske

E, to je stereotip za kojim sam tragao.

Maske u Veneciji

Veća fotografija je ovde.

Stereotip ili ne, karneval je nastao u Veneciji kao mehanizam društvene kontrole. Pisao sam o tome već u članku čije slike su mojim nepažljivim izborom provajdera za slike nestale, pa da ga ne linkujem. Uglavnom, karneval je još u 12. veku  zamišljen kao period “kontrolisanog ludila” kojim su vlasti kanalisale ponašanje podanika Mletačke države. Ideja karnevala je bila prilično plemenita: hodajući pod maskom i krijući svoj identitet kao legitimni izraz u toku perioda karnevala, svako je mogao da radi i kaže šta hoće, ne trpeći nikakve posledice koje bi inače trpeo ako bi narušio ograničenja svog staleža.

Maske u Veneciji

Bivajući pre svega političko sredstvo, karneval je menjao svoju fizionomiju i scenario tokom vekova; u periodima je bivao zabranjivan, pa je vraćan u nekim drugim oblicima, iskrivljavajući prvobitnu ideju “hleba i igara” koju su još stari Rimljani vešto primenjivali. Poslednji put zabranjen kada je na vlast stupila Musolinijeva vlada, karneval je opet vraćen na scenu 1979. godine, kada je grupa lokalnih entuzijasta odlučila da “opet poludi” onako kako je to bilo isprva i zamišljeno. Veoma brzo, karneval je postao predmet perfektne zarade, a danas je to “crveni datum” u svetskom kalendaru turizma. Tri miliona turističkih čovek-dana se zabeleži u Veneciji tokom dana karnevala, pa vi vidite.

Maske u Veneciji

Da li ću ikad pohoditi Veneciju u vreme karnevala, ne znam – voleo bih, ali… Nego, nisam odoleo da slikam sve te maske po radnjama sa suvenirima kad god bih naleteo na njih. A zbilja ima sjajnih komada. Venecijanske maske su spektakularni manevar između vrhunske tradicije i vrhunskog kiča, do te mere izbalansiran u toj suludoj igri novca da ostajem zapanjen. I verujte mi na reč: imao sam silnih problema da se uzdržim i ne kupim bar jednu masku, a one nisu jeftine (male 15-35 €, srednje 50-150 €, one “prave” su i mnogo skuplje). Dok bih došao kući, ohladio bih se i ne bih znao šta sa maskom… Pomoglo je samo to što bi mi kupovina maske zadala logistički problem nošenja nekoliko sati dok imam i pametnija posla, poput fotografisanja.

Maske u Veneciji

No, to je već neka druga priča. Nije bilo lako obuzdati se, ali u tome je pomogao vaporeto…