Vatra koja se gasi

Početkom maja 1971. godine, posle uspešne australijske turneje, grupa Free je prestala sa radom. Pevač Paul Rodgers i basista Andy Fraser nisu imali više živaca da se bore sa nepredvidljivom prodajom njihovih albuma i problemima slabog zdravlja i sve veće zavisnoti od droge gitariste Paula Kossoffa.

U tom trenutku, na jedno od slavnih poglavlja rok istorije stavljena je tačka.

Iz Australije Kosoff je otišao u Japan, a nešto kasnije i u Ameriku. Kada se vratio u Englesku, postao je depresivan i usamljen. Bubnjar Simon Kirke nije imao gde da se vrati, pa ga je Kossoff primio na stan i hranu. Tako su počeli da kuju planove za budućnost… Potražili su muzičare sa kojima bi mogli da ostvare svoje zamisli.

Prvi se odazvao klavijaturista John “Rabbit” Bundrick, a Kossoff se setio dobrog basiste Tetsua Yamauchija koga je upoznao u Japanu. Postava je kompletirana, sa idejom da pevača pronađu nešto kasnije.

Za vrlo kratko vreme snimili su veliki deo pesama za album i izgledalo je da sve teče glatko. Ostalo je još samo da se umetnu gitarske solaže… A onda su stvari počele suludo da se odvijaju.

Kossoffov život pod uticajem droge se pretvorio u žurku bez kraja, vrata njegovog doma su uvek bila otvorena, svakojaki svet se muvao po kući a on, jednostavno, nije znao da kaže ne. Najčešće je bio potpuno nesposoban da svira ili se uopšte ne bi pojavio na snimanjima.

Kirke je ponudio Rodgersu da otpeva vokale na albumu, stvari su počele da se “peglaju” između starih drugara sa idejom da ponovo aktiviraju staru grupu i sve je ličilo na ponovno okupljanje…

Kada su se Rodgers i Frazer pojavili kod Kossoffa, bili su šokirani onim što su zatekli, tako da su se odlučili na radikalan potez – bukvalno su ga kidnapovali iz sopstvene kuće, odveli ga na selo i zaključali.

Kossoff/Kirke/Tetsu/Rabbit Nije pomoglo: on se sastavljao sam sa sobom samo povremeno. Sredinom januara 1972. godine snimanje albuma Kossoff/Kirke/Tetsu/Rabbit je bilo završeno, a desetak dana kasnije ponovo okupljena grupa Free je počela ponovo da nastupa. Tako se ovaj projekat ugasio i pre nego što je album izašao.

Sam album, uprkos malo slabijim vokalima, sasvim je dobar. “Dying Fire” je napisao Kirke, a Kossoffova gitara je fenomenalna. Da podsetim: Paul Kossoff nikada nije koristio nikakve dodatne spravice – gitara je bila direktno utaknuta u pojačalo i to je bilo to.

Tako se završila priča o grupi koja, zapravo, nikada nije ni zaživela.