Vreme leti

I was born in ’67
The year of “Sgt. Pepper”
And “Are You Experienced?”

Neke pesme me već prvim stihovima “kupe” za sva vremena.

Kada se rodio Steven Wilson, ja sam već uveliko išao u školu. No, izgleda da su nam muzički uzori zajednički.

Uostalom, Wilson svoju ljubav prema muzičkim uzorima neprestano pokazuje svojim remiksima ključnih albuma iz proteklih decenija sa fascinantnom pedantnošću i upornošću. I spektakularnim rezultatima, dakako, od kojih bride uši.

I ma koliko da sam skeptičan kada su u pitanju njegove brojne kolaboracije sa drugim muzičarima i solo albumi koji mi nikako ne leže, ono što je radio sa grupom Porcupine Tree stoji čvrsto kao spomenik neverovatnoj imaginaciji i kreativnosti koja je ispucana na tuce njihovih albuma.

The IncidentTime Flies” mu dođe kao autobiografska pesma koja, na neki način, objašnjava samog Wilsona i njegovo delovanje. Narator je svestan kako vreme protiče veoma brzo. Mladost i prve ljubavi očas prođu, a rad i stvaranje te neprimentno preuzmu i voze dalje… sve do trenutka kada završiš sve životne poslove i probudiš se u sasvim novom okruženju – sa čašom u ruci, utučen i zbunjen, pitajući se “gde mi prođe život”.

U muzičkom smislu, ovo je Wilsonova posveta Pink Floydu, jer glavni rif podseća na pesmu “Dogs” sa albuma Animals (1977).

Pouka je jasna — iskoristite svoje vreme na najbolji mogući način, dok ga još imate.