Једна од пре: поново ради Кантина

Да ли је истовременост, ил’ ко зна шта ли је, тек десило се да су се овде скупиле три ствари – она кафанска серија од лане, и то са два истакнута члана скупљена на једном месту.

Прво, локација је већ била посећена, пре једанаест година. А сад је дошло време да се посети поново, јер је госпоја Злата, која је некад радила у Банатској, од пре пар година кренула соло, са врло једноставним рецептом: добра банатска кујна, са нагласком на чорбе и кобасице, и увек неко занимљиво пиво. И то смо оверили једним недељским ручком у част рођендана једног од унучића.

eos_42421~20160828_14_20_58

Фонтана поново ради, али кажу да су старе цеви попуцале, да су морали да лупају бетон и наново ураде зидић. Са прскалицама су мало оманули, не добацују. Статуа треба да се купа (имам и фотку изблиза где се види да она ту клечи на једном повеликом сому), поправиће кад стигну.

Виде се на све стране трагови социјалистичке оазе за радничку културу. Ово је био културни центар (а и великим словима једно време) Комбината, ту десно је била библиотека, читаоница, биоскоп, и у оним временима овде је било врло живо. А преживело је и понешто симболике.

eos_42424~20160828_14_21_28

Остатак зграде је поприлично пропао и не треба ником. Библиотека је давно исељена, последња биоскопска представа је одржана можда још седамдесетих (кад је биоскоп упао у дистрибуцију Банат филма и добијао најгоре кршеве а не оно што су раније сами набављали), канцеларије које су до пре десетак година биле издаване су такође исељене, можда из безбедносних разлога – да ли је степениште склоно паду, или ко зна зашто.

Јесам ли рекао занимљиво пиво? У току су били Дани пива, па се појавио и неко из Чешке:

eos_42429~20160828_15_09_00

А била је и лепа домаћа чорба.

eos_42425~20160828_14_25_04Само мала напомена: ако навратите кад је врућина, најбоља су места уз ограду, ту боље пирка а имате и поглед на парк. И на пут од жуте цигле.