Davno prošlo vreme (i opet…)

I da znaš: najmračniji čas je uvek, uvek onaj trenutak pred zoru.

U neku ruku, pogled preko ramena je danguba, jer ispred je više stvari nego iza. Problem je u tome što moramo ponekad pogledati unazad, e da bismo se upamtili odakle dolazimo i podsetili se da koristimo ono što smo odande poneli.

Kada je reč o muzici, tome služe audio i video dokumenti. Ponekad su veličanstveni u svojoj nesavršenosti, najčešće zbog slatke naivnosti koju prepoznajemo, a možda je to i zbog nečeg drugog. Nostalgija za davno prošlim vremenima, šta li.

Poslušajte, pogledajte i nemojte se mrštiti što najbolji duet u istoriji rock’n’rolla očigledno falšira za sve pare: tako je to bilo onda kad nije bilo monitorskih bubica, a veliki monitori nisu mogli na scenu da ne pokvare TV kadar. Ni nalik onoj tehnički našminkanoj (i u svakom smislu savršenoj) verziji koju smo slušali pre nekoliko meseci.

Kako je došlo do toga da se Tom Jones i CSNY nađu zajedno na sceni u TV studiju, ne bih znao tačno da kažem. Verujem da je posredi neka od epizoda zabavnog TV serijala This is Tom Jones, koja se snimala u Engleskoj, ali uspešno izvozila i emitovala na američkoj TV mreži ABC. Ako sam pogodio izvor, onda beleška na Vikipediji upućuje da je to bila 19. epizoda, u drugom serijalu.

Uzbudljivo vreme: veličanstvena muzika, škrbava tehnika, romantični pogled na svet, ideja o blagostanju, deca cveća, rat u Vijetnamu. Kraj detinjstva i kolaps utopije.

It’s been a long time comin’
It’s goin’ to be a long time gone

And it appears to be a long
Appears to be a long
Appears to be a long time
Yes, a long, long, long, long time before the dawn

Turn turn any corner
Hear you must hear what the people say
You know there’s something that’s goin’ on around here
The surely, surely, surely won’t stand the light of day, no

And it appears to be a long
Appears to be a long, mmm
Appears to be a long time
Such a long, long time before the dawn

Speak out you got to speak out against the madness
You got to speak your mind if you dare
But don’t, no don’t, no, try to get yourself elected
If you do you had better cut your hair, mmm

And it appears to be a long
Appears to be a long, mmm
Appears to be a long time
Such a long, long, long, long time before the dawn

It’s been a long time comin’ (Long time comin’)
It’s goin’ to be a long time gone (Long time gone)

But you know
The darkest hour
Is always, always just before the dawn

And it appears to be a long
Appears to be a long
Appears to be a long time
Such a long, long, long, long time before the dawn

Nikad više neće biti takve muzike. No, dobro, u redu je i to. Nisam patetičan, samo zaključujem da jedno dobro ustupa mesto drugom dobrom. Ne spadam u one koji misle da je dobra muzika nestala onih adolescentskih godina kad sam prestao da je slušam (a nisam!). Nova muzika će biti izložena sudu vremena kao što je bila i ta stara, koju još uvek volimo: setite se ovih reči kroz 30 godina i videćete. Važno je, velim, da se ponekad osvrnemo preko ramena i podsetimo odakle je sve to došlo, prešavši dalek put. Davno prošlo vreme. Temelj današnjeg dana. Stamen ili klimav, to je već predmet neke druge priče za koju danas nemamo vremena.