Drew

Za petnaestak godina postojanja, grupa Goldfrapp se nije ubijala od izbacivanja nove muzike – snimali su albume, u proseku, svake tri godine. A za razliku od mnogih drugih, nisu se ni spoticali.

A to treba ceniti: da se neko obraća samo kad ima šta da se kaže.

Grupu čine pevačica Alison Goldfrapp i Will Gregory (sintisajzeri i elekrtonika).

Njihov debi album Felt Mountain (2000) je bio jedno od najvećih iznenađenja te godine, jer je ponudio specifičnu muziku koju je vrlo teško opisati – bilo je tu popa, folka, elektronike, trip hopa, kabaretske muzike… Od svega po malo, ali spakovano u pitku mešavinu koju je Alison Goldfrapp svojim glasom povezala u nešto sasvim novo. U svakom slučaju, bilo je to neobično i uzbudljivo iskustvo.

Tales of UsNa sledeća tri albuma grupa se otisnula u elektro-dance vode koje mi nisu bile preterano interesantne, da bi se poslednjim studijskim albumom Tales of Us (2013) ponovo vratili zvuku koji ih je proslavio.

Na albumu je Alison potpisana kao autorka svih pesama, Muku mi predstavljaju tekstovi: ni za jedan nisam siguran o čemu govori. Naslovi se ređaju: “Jo“, “Annabel“, “Drew“, “Ulla“… Sve vlastita imena ili, jednostavno, “Stranger“. Plus prilično mračna atmosfera u kojoj se pesme odvijaju kao u soundtracku za neki dark noir film. Ne postoji neki zajednički muzički narativ i kohezija između pesama, već ih možemo posmatrati kao skice za stvarne ili fiktivne junake.

Ako volite muziku punu melodramatičnosti, koja se kao kao parfem neprimetno širi svuda oko vas, ovaj album Goldfrappa je pravi izbor.