Guske u blatu

Tokom sedamdesetih, iako su vođene žestoke rasprave među kritičarima, znalo se ko je neformalna kraljica engleskog folk roka. Ako su Fairport Convention bili grupa koja je ovakvu muziku popularisala među rok publikom, sasvim je normalno da je njihova pevačica Sandy Denny bila osoba na kojoj je bio fokus. I to niko ne spori.

Na žalost, Sandy Denny je, 1978. godine, prerano završila svoju životnu priču.

Druga ključna grupa koja je svirala istu vrstu muzike bila je Steeleye Span. Zato nije čudno što je njihova pevačica Maddy Prior bila sasvim logičan izbor za novu kraljicu.

Iako su, u to doba Steeleye Span imali iza sebe deset uspešnih studijskih albuma i već formirano sledbeništvo, Maddy je, na neki način, bila nezadovoljna. U jakom kreativnom društvu u kome je bila činilo joj se da njene pesme ne dolaze do punog izražaja. A u takvim situacijama dešavaju se samo dve stvari: napusti se grupa ili se snimi solo album.

Woman in the WingsMaddy je ostala u grupi, a solo prvenac Woman in the Wings (1978) je pokazao svu raskoš njenog talenta. Iako ima sličnu boju glasa kao Annie Haslam (Renaissance), nema njen raspon od pet oktava, pa akcenat nije na vokalnim egzibicijama već na samim pesmama. A ima se šta čuti…

Sticajem okolnosti, u vreme snimanja ovog albuma Jethro Tull su se odmarali posle objavljivanja jednog od svojih najboljih albuma Songs from the Wood (1977). Ovaj njihov album je, možda, na najfiniji način pomirio folk i rok u njihovim pesmama. A to je već bilo vrlo blizu zvuka koji su Steeleye Span u to vreme imali. Uzgred, delili su istu diskografsku kuću pa je nekome palo na pamet da, kada su već dokoni, pripomognu oko snimanja albuma Pryorove.

Ona može da se pohvali da su na snimanju ovog albuma svirali Jethro Tull, kao prateća grupa. Surprised smile

Tačnije, album je producirao Ian Anderson, David Palmer je raspisao krasne gudačke aranžmane, a kompletna grupa, zapravo, ne svira na pesmama – stiče se utisak da su muzičari snimani kako je ko navraćao u studio.

Sve pesme su autorske, a Priorova se pokazala kao vešt tekstopisac koji propagira vedrinu i radost življenja. “Gutter Geese” govori upravo o drugarstvu/ljubavi koja treba da učini da zaboravimo sve ono loše što nas pritiska i da se prepustimo zabavi.

Iako iza sebe ima četrdesetak snimljenih albuma (bez Steeleye Spana), što solo, što sa drugim muzičarima, Pryorova nikada nije uspela da postigne neku veću popularnost van kruga folk rok zaljubljenika.

Ja sam odavno njen fan, a vi kako hoćete.