Mirotvorci

So come all you warriors who live for the fight,
Come listen to somebody, somebody who might
Have been there before you and they have the right,
They’ve been dying to tell you the score.
The old warriors don’t want you to hurt any more.

Lepo CSNY pevaju i imali su najbolje namere… Još samo da ih su ih čuli oni koji odlučuju o koječemu što se i nas tiče.

Od kada znam za Davida Crosbyja, znam da je stalno “na nečemu”. I to traje gotovo pedesetak godina, što nikako nije uticalo na naš međusobni odnos – moje je da ga slušam kako peva i uživam u tome, a njegovo da sa svojim životom radi šta god hoće.

Gledao sam ga na nebrojeno koncerata i na mnogima je bio vidno “ustondiran”. Neke od njih je pevao žmureći, ali nikada nije omašio ni jedan ton.

Car! Hot smile

Početkom osamdesetih, Neil Young mu je obećao da će se pridružiti grupi Crosby, Stills i Nash pod uslovom da se “očisti”. Nekako u isto vreme, sam Crosby je bio u zatvoru zbog pretnje vatrenim oružjem, pa je izgledalo da su se kockice, posle decenijske pauze, ponovo složile između ovih muzičara. Album American Dream (1988) je sniman na Youngovom ranču u Kaliforniji.

American DreamIako mnogi kritičari smatraju da je ovaj album nešto najgore što je ovaj kvartet potpisao, ja sam, po običaju, pristrasan kada je bilo ko od njih u pitanju. Naravno, nije na nivou brojnih remek dela koje su oni snimili, što sami, što u raznim kombinacijama, ali je daleko od toga da je loš.

Soldiers of Peace” se odmah prepoznaje da je Nashova – njegova tradicionalna engleska finoća, birane reči i pomalo naivna hipi ideologija koja provejava kroz stihove o mirotvorcima, upakovana je u besprekorno višeglasno pevanje i refren koji se odmah pamti.

Ono što Nash nije znao u to vreme je da se Amerikanci tek zahuktavaju u “mirotvoračkim misijama” po celom svetu, što smo osetili i na sopstvenoj koži. A i mnogi drugi.

Zato, mirotvorci, zaobiđite nas ovaj put. Znamo i sami da se brinemo o sebi.