(Neko novo) Vreme

Time you make changes
Time you’ll add ages
Time is walking with you by your side
There’s no reason that we should complain
In the night everybody looks the same

Na muke sa vremenom različito gledamo u zavisnosti koliko imamo godina.

Krajem sedamdesetih dogodio se pravi bum ska muzike u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za neupućene, to je muzika koja se svirala na Jamajci tokom pedesetih i šezdesetih i smatra se pretečom mnogo poznatijeg žanra – reggae. Naravno, u jeku punka i novog talasa, britanska verzija ska muzike je bila mnogo žustrija od originala, pogodna za igru i skakanje i tematski prilagođena aktuelnim dešavanjima na Ostrvu. Glavne grupe koje su promovisale ovaj žanr bile su: The Specials, The Selecter, The Beat i Madness.

Prvi nalet pomenutih grupa sam odslušao u jednom dahu, a Madness su mi, ubrzo, postali jedan od favorita – bili su duhoviti, odlično su svirali i pisali su pesme čiji se refreni lako pamte. Valjda je to bilo vreme zajedničke mladosti i ludosti, pa smo se lako pronašli.

Uostalom, sve ovo što sam rekao lako se može proveriti na njihovih prvih pet studijskih albuma, koje toplo preporučujem.

Krajem 1983. godine, dok je grupa uvežbavala materijal za peti album Keep Moving (1984) i pregovarala oko snimanja serije specijalno pisane za nju, klavijaturista Mike Barson, inače bitan za njihov kompletan zvuk, odlučio je da napusti grupu. Razlog – umorio se od muzičkog biznisa i rešio da više vremena provodi sa ženom(!?). Taj film smo mnogo puta gledali…

MadnessNaredne godine grupa je snimila Mad Not Mad (1985). Za producente su odabrani Clive Langer i Alan Winstenley, dvojac koji je producirao neke od najboljih albuma novog talasa. Tako smo dobili “ispolirani” Madness, na šta je publika odgovorila ignorisanjem. Meni se, uprkos tome, svideo.

Možda na njemu nije bilo razuzdanosti i mladalačkog šarma kao na prethodnicima, ali to mi je sasvim shvatljivo – članovi grupe su odrasli i počeli da se bave novim, ozbiljnijim temama, tako da je i pesma “Time” upravo laka meditacija o prolaznosti.

Danas, posle više od trideset godina od objavljivanja ove pesme, možda je pravi trenutak da se zapitamo: Da li je vreme na našoj strani?