Ubangi Stomp

Početkom osamdesetih, ponajviše zahvaljujući novootkrivenim tehnološkim igračkama, muzika je počela sve više da zvuči uniformno. Nove generacije polifonih sintisajzera , električni bubnjevi i sva skalamerija od efekata učinile su da se producenti i muzičari sve više igraju u studiju, a sve manje bave samim pesmama. Danas, kada preslušavam snimke vezane za taj period, sve što je tada snimljeno zvuči mi nekako konfekcijski i “isprano”.

U to vreme nisam ni slutio da će se pomalo sumanuta ideja da se svira staromodni rockabilly neočekivano pretvoriti u senzaciju.

Stray Cats su muzičke uzore potražili u ranim pedesetima, gradeći sopstveni identitet na zvuku koji su promovisali izvođači vezani za čuvenu etiketu Sun Records (Eddie Cochran, Carl Perkins, Gene Vincent, Bill Haley & His Comets, Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash). Svirajući po klubovima u New Yorku, ubrzo su stekli brojno sledbeništvo. I ništa više – industrija nije bila zainteresovana da plasira njihovu muziku.

Načuvši da ono što sviraju ima mnogo bolju prođu na Ostrvu, spakovali su kofere i preselili se u London. Za razliku od američkih, engleske diskografske kuće su bile mnogo zainteresovanije za njihov rad, a ključni momenat za karijeru grupe bio je susret sa Daveom Edmundsom, koji je i sam bio entuzijast kada je u pitanju rani rock’n’roll.

Stray CatsDebitantski album Stray Cats (1981) Edmunds je filigranski i znalački producirao, a grupa se na njemu dobro razmahala, bilo da su posredi bile obrade ili sopstvene pesme. Naravno, nije to bila puka reinterpretacija i restauracija staromodnog zvuka. Na snimcima se mogu jasno pohvatati i uticaji u to vreme popularnih žanrova – ima tu i pomalo punka, ska ritmova, new wavea… Oni su na tu osnovu dodali joj jednu dozu žestine a, za mene potpuno neočekivano, gitarista Brian Setzer se vinuo u zvezdane visine pokazujući svoje veliko i ozbiljno sviračko umeće.

Pesma Ubangi Stomp nikada nije postala hit, pa ni u njihovom izvođenju, ali se može naći skoro na svakoj ozbiljnijoj kompilaciji koja se bavi rockabillyem. Tipična je za pedesete – na njen tekst možete odmah zaboraviti. Ovo Ubangi iz naslova odnosi se na neidentifikovani lokalitet u Africi, a stomp dolazi iz muzičarskog žargona jer označava pesmu brzog tempa i naglašenog prostog ritma.

Stray Cats nisu dugo izdržali iz raznih razloga. Posle raspuštanja grupe, Setzer je napravio fantastičnu solo karijeru snimivši više od dvadeset albuma, mahom odličnih. Na njima je uspeo da pomiri mnogo toga — od arhaičnih stilova, preko hip hopa, pa sve do svingovanja sa velikim pratećim orkestrom.

Zato, ako imate žurku u kući na kojoj su prisutne razne generacije koje ne mogu da se dogovore oko muzike, pustite nasumično nešto iz repertoara Briana Setzera i njegovog pratećeg orkestra. Što glasnije, to bolje. Hot smile