Draga

Tokom osamdesetih Camper Van Beethoven je bila jedna od najinteresantnijih i najuzbudljivijih novih grupa. Vešto mešajući sve žive žanrove i isporučujući punkersku energiju, brzo su stekli širu popularnost. Uz to, njihove pesme su bile protkane jetkim humorom, prave rugalice tadašnjim kulturnim obrascima.

Zbog takvog stava danas ih često navode kao jednu od grupa koja je bila važan uzor svima današnjima koji se svrstavaju u “alternativni rock”.

Krajem decenije su, jelte, “tenzije među muzičarima” dostigle vrhunac, pa su se rasturili.

David Lowery, pevač i glavni kreativac Camper Van Beethovena je, početkom devedesetih, krenuo u novu avanturu – formirao je grupu Cracker. Za razliku od prethodne, nova grupa je imala umiveniji zvuk, više je bila pop/rock, a Loweryevo prethodno iskustvo i nesumnjivi songwriterski talenat su brzo naišli na odobravanje – usledila je serija uspešnih singlica i albuma.

Cracker

Na pretposlednjem albumu Crackera Sunrise in the Land of Milk and Honey (2009)natrčao sam na pesmu koju odavno znam – Darling One je jedna od onih koje se nalaze na odličnom albumu Susanna Hoffs (1996), a Suzy je pesmu izvodila i na koncertima svoje matične grupe The Bangles.

Lowery kaže da je pesmu napisao još 1993. godine zajedno sa Markom Linkousom, poznatom po saradnji sa najrazličitijim muzičarima, a najviše po sopstvenom projektu Sparklehorse. U prvobitnoj verziji više je ličila na radove Neila Younga. A onda su počele čudne stvari da se dešavaju – na nagovor producenta Hoffsove, Linkous je otišao da joj pripomogne zajedno sa basistom Crackera. Kada su završili snimanje, izdavači su bili nezadovoljni, pa je cela ekipa dobila pedalu. Snimanje je ponovljeno sa drugim muzičarima, a zvuk albuma koji je Hoffsova izdala je bio znatno umiveniji nego na prvobitnoj verziji.

Pesma je, normalno, ljubavna, na malo uvrnut način jer akteri nekako pokušavaju da se oslobode sopstvenih emotivnih problema.

Svako od nas ima neki svoj način razrešavanja sličnih situacija. Uz Cracker, mučnina i nezaobilazni bol se, nekako, lakše podnose.