Majci je potrebno nešto da se smiri

Sudeći prema biografiji Billa Wymana, The Rolling Stones su 1966. godine planirali mnogo važnih stvari da urade. Još uvek su bili euforični posle uspeha koji ih je lansirao u muzičku stratorferu, pa su dobili ponudu da se okušaju u nešto ozbiljnijim sadržajima.

A to je značilo pisanje filmske muzike.

No, cela stvar oko toga je neslavno propala u trenutku kada se Jagger sreo sa potencijalnim režiserom koji mu se nije dopao. Iako je iza sebe imao već dvadesetak snimljenih filmova, Nicholas Ray je važio za notornog alkoholičara i ovisnika od opijata.

Na kraju, ispostavilo se da nije sve bilo uzaludno. Pesme snimljene na sešnima koje su trebale da posluže kao filmska muzika završile su na albumu Aftermath (1966) koji je, na mnogo načina, jedan od najznačajnijih u opusu Stonesa. Po prvi put su snimili album koji nije sadržavao tuđe pesme, a zvučno su vidljivo napredovali – gitarista Brian Jones se na snimanju do mile volje igrao egzotičnim instrumentima.

AftermathDobro je poznato da je pesma “Paint It, Black” bila veliki hit i uspeh sa obe strane Atlantika. A uprkos tome što praktično tri četvrtine pesama sa ovog albuma danas imaju tretman klasičnih rock’n’roll standarda, Stonesi su neočekivani uspeh postigli sa pesmom “Mother’s Little Helper” koja je, za ono vreme, bila skandalozna.

U njoj Jagger na pomalo ciničan i humorističan način govori o “domaćicama” iz predgrađa, koje samo uz medikamente mogu da preguraju svoj radni dan. Umesto kuvanja i brige o deci, one misle o tome kako će nabaviti novi recept, pa na taj način postaju ovisnici i neka vrsta narkomana, nesvesne potencijalnih opasnosti. Da ne bude zabune, reč je o “lekovima za smirenje”, koji su i danas široko rasprostranjeni.

Istovremeno, postavlja se i pomalo skriveno pitanje: u čemu je razlika između nas (koji smo već prešli na “teže droge” i njih? Odgovor na njega ne znamo ni danas.

U vremenu kada konzumiranje raznih Lorazepama, Diazepama, Bromazepama i sličnih tableta beleži vrtoglavi rast i u našem okruženju, nije loše poslušati ovu pesmu nekoliko puta. Možda će nam, posle toga, doći “iz dupeta u glavu”. Smile with tongue out