Raspršila si se kao dim (i nestala)

Life has no love or understanding
Now you have taken heart & soul
Oh, I love you still but you’re not there
I reach out ’till you go up in smoke smoke and disappear

U vreme kada su Roxy Music objavili album Avalon (1982), prvo što sam pomislio posle pomnih preslušavanja je bilo da su napokon pronašli savršeni zvuk za svoje pesme. Nisam ni slutio da će im to biti poslednje studijsko ostvarenje.

Iako su pohvale pljuštale sa svih strana, Bryan Ferry je odlučio da raspusti grupu.

Andy MacKay je zbrisao u Irsku i zezao se sa tradicionalnom muzikom sve dok ga nisu zasvrbeli prsti. Zajedno sa Philom Manzanerom i totalno nepoznatim pevačem Jamesom Wraithom osnovao je grupu The Explorers, zatvorili su se u studio i počeli da snimaju nove pesme.

Ja, kao i svi tvrdokorni fanovi Roxy Musica i solo radova njenih članova, željno sam iščekivao rezultat.

Album The Explorers (1984) je iznenadio sve. Na njemu nije bilo ničega što je podsećalo na matičnu grupu, inače dobar pevač nije bio ni blizu Ferryeve magije i harizme, a snimljene pesme su zvučno bile bliže pop muzici nego roku. Čitajući recenzije, možda se nikada ne bih odlučio da ga kupim jer je bio zdušno ispljuvan, ali se pojavila olakšavajuća okolnost – Jugoton ga je ekspresno objavio u Jugoslaviji, tako da potencijalna šteta i ne bi bila velika. Zato sam se bacio na intenzivno slušanje…

The ExplorersTehnički, što se moglo i očekivati kada se pogleda spisak prijatelja/gostiju koji su bili angažovani na snimanju, sve je zvučalo savršeno dobro, a samo jedna od devet snimljenih pesama služi samo da popunjava prostor. A to je već odličan rezultat. Ako album slušamo bez predrasuda i očekivanja, lako ćemo utvrditi da su pesme znalački napisane i imaju komercijalni potencijal. Na žalost, ništa se epohalno nije desilo, a započeto snimanje drugog albuma nikada nije dovršeno. Pesme koje su snimljene za njega objavljene su tek 1989. godine, a album su zajednički potpisali Manzanera & MacKay.

You Go Up in Smoke” je poslednja, a možda i najbolja, pesma na albumu The Explorers. Slušajući je pravolinijski, ona savršeno dobro igra ulogu ljubavne balade koja govori o napuštanju i tome šta je i koliko “ona” značila naratoru.

Kako je vreme prolazilo, sve više mi se motala po glavi misao da se “ona” odnosilo na njihovu bivšu grupu.

Nikada ovu moju pretpostavku nisu potvrdili.