Sve što znam

U vreme najvećeg uspeha dueta Simon & Garfukel, posle veličanstvenog uspeha pesme “Bridge Over Troubled Water” i istoimenog albuma, ispostavilo se da je voda koja je proticala ispod njega i previše mutna.

Most se srušio, duet se podelio, a Art Garfunkel je, činilo se, ostao nasukan na suvom.

Sa “anđeoskim tenorom” koji može da smekša i najtvrđe srce, nije mu bilo teško da isposluje ugovor sa diskografskom kućom i upusti se u solo karijeru. Iako više nije bilo genijalnih Simonovih pesama koje bi pevao, oslonio se na neke od proverenih autora (Jimmy Webb, Van Morrison, Randy Newman) i zvezdanu prateću ekipu studijskih muzičara poznatu kao Wrecking Crew.

Gitare J.J. Calea i Jerryja Garcie su na albumu Angel Clare (1973) bile dodatni šlag preko već bogate torte.

Angel ClareZa prvi singl odabrana je Webbova pesma “All I Know“, koja je pogodila metu. Savršena muzička pratnja i emotivno Garfunkelovo pevanje nikoga nisu ostavili ravnodušnim, uprkos uopštenom i pravolinijskom tekstu koji može da se svede na “iako smo se međusobno ispovređivali i ispljuvali, sve što znam je da te i dalje volim”. Kako se u ovakvim pesmama svako od nas lako prepoznaje, nije ni čudo što je kasnije snimljena u stotinak drugih izvođenja.

Iako Garfunkel nikada više nije ponovio uspeh i kvalitet debitantskog albuma, njegovi naredni albumi nisu pomerali granice, ali su uvek prijatno iskustvo za slušanje. Specijalizovao se za emotivno izvođenje balada i na tom polju gotovo da nema premca.

Zbog toga nije zgoreg da, poput mene, napravite kompilaciju njegovih snimaka koji vam se dopadaju. Nikada se ne zna kada će da zatrebaju. Be right back