Više no što mogu

Just because you won’t unlock your door
That don’t mean you don’t love me anymore
No matter what you do
Because you know it’s more than I can do

Ako ste već pustili spot, čujete kako se Steve Earle pravda i moljaka neku ženu tokom cele pesme, ali ga ona nešto ne ferma mnogo.

Kao iskusan muškarac koji se sedam puta ženio (dva puta istom ženom), izgleda mi da se nikada nije opametio. No, ponajmanje je interesantan po ovome…

Negde sam pročitao da je kao maloletnok napustio srednju školu da bi pratio svog idola, jednog od najvećih songwritera svih vremena, Townesa Van Zandta. Njegovo ime sam po prvi put pročitao na omotu jednog od mojih omiljenih albuma – Old No.1 velikog Guya Clarka. Tamo je, kao devetnaestogodišnjak, pevao prateće vokale zajedno sa Rodneyem Crowelom i Emmylou Harris i pekao zanat kod najboljeg.

Očigledno, kretao se u impresivnom društvu, a održavao se u životu pišući pesme za druge.

Sve do početka osamdesetih, Steve Earle nije imao ugovor za snimanje, a kada ga je potpisao, prvih par godina je tavorio snimajući EP izdanja. No, njegov debi album, Guitar Town (1986) ne da je odjeknuo u muzičkom svetu, nego ga je ekspresno plasirao u prvoligaško društvo. Bio je ljutit, pun priča iz života gubitnika, a politički stavovi koje je iznosio predstavljali su guranje prsta u oko moćnicima iz Nešvila.

Steve EarleZa tri decenije je snimio dvadesetak odličnih albuma i sarađivao sa rezličitim muzičarima. Njegovom opusu niko ne spori kvalitet. Ono što je sporno u njegovoj dosadašnjoj biografiji bili su stalni politički ispadi (levičarskih je uverenja) koji često nisu nailazili na odobravanje konzervativnije Amerike.

Sa poslednjom suprugom, pevačicom Alison Moorer, rastao se pre par godina. Nestrpljivo očekujemo novu gospođu Earle koja će ga, valjda, dovesti u red. Hot smile