Laku noć, Meseče

Da citiram sebe:

Za razliku od većine soundtrackova koji se bez filmskih kadrova pretvore u dosadnu kulisu dok se rade sasvim desete stvari, oni iz Tarantinovih filmova mogu da funkcionišu i sami za sebe. To nam mnogo govori o režiserovom rafiniranom muzičkom ukusu i, dakako, naslušanosti. Mešanje muzičkih žanrova kod njega je sasvim uobičajena stvar, a ne nedostaje ni egzotike i eksperimenta.

Seća li se neko muzike koja svira na kraju filma Kill Bill 2?

Vreme je da obnovimo gradivo.

Da nije bilo pomenutog filma, ne verujem da bih ikada čuo za grupu Shiveree. Njeni članovi su bili pevačica Ambrosia Parsley i dvojica iskusnih muzičara koji su već bili u pratećim grupama poznatih muzičara (Danny McGough –klavijature i Duke McVinnie – gitara). Izdržali su zajedno desetak godina, snimili četiri studijska albuma i dva EP-ja i mirno se razišli 2007. godine. Poslednji album se sastoji od obrada, a izbor muzike na njemu je iznenađujući i kreće se od Chucka Berryja, preko Garyja Glittera, pa sve do Mötley Crüe.

ShivareeGoodnight Moon” je prvi i jedini singl sa kojim su Shiveree postigli uspeh, ponajviše zahvaljujući seriji Dawson’s Creek, u kojoj je bila zvučna kulisa u par epizoda, kao i Tarantinovom filmu. Govori o usamljenoj devojci koja je puna strahova, plaši se da ostane sama i u takvom stanju počinje da joj radi mašta koja lako može da je uvede u paranoju, iako ona čini sve što ume kako bi se osećala sigurno. I u jednom trenutku, kao da je shvatila da joj je potreban muškarac koji bi je zaštitio.

Parsleyovoj ne nedostaje harizme, pesma zvuči seksi i zavodljivo, a atmosfera je naglašeno “sanjiva”. Sve do jutra koje se priziva, kada će se stvari, možda, promeniti.

Shivaree nisu uspeli najviše zbog neujednačenog kvaliteta pesama i očiglednog lutanja u želji da pronađu ono što ih drži zajedno. Parsleyeva je, u međuvremenu, najavljivala svoj solo album, čak i puštala u javnost neke pesme koje su trebale da se nađu na njemu. Nemam potvrdu da je izašao, mada je najavljivan za 2013. godinu.

Možda se udala i zaboravila na muziku? Ne bi bilo prvi ni poslednji put. I don't know smile