Plava ptica

Ljubav među kolegama je sasvim uobičajena stvar – blizina čini svoje. Stephen Stills je samo jedan od muzičara koji se, kao mladić, zaljubljivao u pevačice. I to ne bilo koje.

Mnoga od tadašnjih iskustava je pretočio u sjajne pesme.

Kada su ga novinari pitali zašto to radi, on je mudro odgovorio:

Muškarac može da uradi tri stvari za ženu: da je voli, da pati za njom i da je pretvori u lik iz pesme.

Stephen Stills je pesmu “Bluebird” napisao kao član grupe Buffalo Springfield i posvetio ju je Judy Collins, sa kojom je ljubovao krajem šezdesetih. Njoj je posvećena i ona epska “Suite: Judy Blue Eyes“. O mnogim njegovim pesama smo već pisali, pa je zgodnije da uposlite tražilicu na blogu nego da vam ponavljam priču šta se u to vreme dešavalo sa Stillsom i njegovim pajtosima …

Buffalo Springfield je neka vrsta supergrupe koja je trajala kratko, ali ima, uz The Band, veliku i značajnu ulogu u muzičkoj istoriji – uspešno su tadašnje country/folk muzičare preveli preko mosta i spojili sa rock scenom, praktično redefinišući “kalifornijski zvuk”. Svaki od njihova tri albuma je vredan pažnje jer se, korak po korak, jasno može čuti koliko u muzičkom smislu napreduju u potrazi za novim rešenjima.

Again

U tom smislu, “Bluebird” je jedna od najinteresantnijih pesama iz njihovog repertoara. Na stranu tekst u kome Stills sluti da će “plava ptica” jednoga dana odleteti dalje: ono što ovde sviraju je krajnje neuobičajeno. Bazirana na rifu u bluegrass fazonu, sa čestim promenama tempa, dozvoljava Stillsu i Neilu Youngu da se razmašu na gitarama. Stills svira akustičnu sa 12 žica, a Young električnu. Bendžo na kraju je neočekivano iznenađenje tako da je potpuno jasno da je fokus u pesmi na muzici i aranžmanu, a ne na tekstu.

Iako neobične strukture, pesma je po objavljivanju albuma Buffalo Springfield Again (1967) postala nezaobilazna na koncertima i redovno su je izvodili sve dok je grupa postojala.

Judy je nešto kasnije pronašla novu ekipu sa kojom se družila i tokom sedamdesetih doživela zvezdane trenutke u svojoj karijeri. Plava ptica je, zauvek, promenila gnezdo.