Zasmejavaću te

Bauhaus je bila jedna od prvih grupa koja je promovisala ono što se danas zove gothic rock. Negovali su minimalističku svirku sa reskim gitarama i mračnom atmosferom ispunjenom mističnim stihovima koje nisam uvek uspevao da razumem. Takva muzika se nikako nije uklapala u moja poimanja – ja sam po prirodi veseo čovek.

Ipak, imali su i jednu dobru stranu – fantastičnog pevača čiji je bariton plenio na prvo slušanje.

Časno su se rastali 1983. godine, ali je njihov kult nastavio da živi. Pevač Peter Murphy se otisnuo u solo vode, a ostatak grupe je krenuo u nove avanture kao Love & Rockets. Možda sam pristrasan, ali Murphyevi radovi su mi mnogo zanimljiviji nego ono što su posle razlaza radili njegovi stari pajtosi.

Od ovako profilisane muzike i ne očekuje se da ima veliku podršku publike, pa je singl “Cuts You Up“, koji je najavio Murphyjev treći album Deep (1989) iznenadio sve, dospevajući na liste u Americi. Bio je to dobar start promocije neobičnog autora, koji u ovoj pesmi neodoljivo Deeppodseča na Davida Bowiea.

U suštini, ovo je ljubavna pesma, od onih u kojima se ženi obećavaju zvezde s neba. U potrazi za razrešenjima misterija svog života, Murphy se zaustavio u Turskoj. Tu se privenčao i ostao da živi. Neki izvori tvrde da je prihvatio Sufizam (ne zaboravimo – Sufiji su mistična grana Islama u kojoj muzika ima važno mesto), pa se tekst pesme može shvatiti i kao dijalog sa novom religijom.

Move the heart, switch the pace
Look for what seems out of place

Šta god bilo u pitanju, neće vam pokvariti užitak slušanja. A ako naletite na neki Murphyev album, dajte mu šansu – možda ćete se, kao što se i meni desilo, prijatno iznenaditi.