Zašto RAW (3): Kad te prevari svetlomer

Budimo načisto: kako god podesite parametre merenja svetla, završićete sa nekom neispravno osvetljenom slikom. Nećete je valjda brisati zato što ste vi malčice pogrešili ili zato što vaš fotoaparat reaguje sporo? Naravno da nećete.

RAW u službi turiste

Veća fotografija je ovde.

Sva je istina, napravio sam grešku kad sam ovo slikao. Uradio sam par vodoravnih kadrova, podesio prebrzu ekspoziciju jer je sve blještalo, čak sam spustio kompenzaciju svetla za trećinu blende, bilo je toplo i zagušljivo i samo sam na neko osveženje mislio. Podigao sam aparat da napravim nekoliko “tesnih” kadrova i… I zaboravio na to da okretanje aparata na čijem objektivu je namontiran CPL filter potpuno menja uslove osvetljenja, jer je izgubljeno zatamnjenje koje sam postigao polarizacijom. I tu sam probio uslove na slici, aparat se zbunio (a moj EOS 60D nije šampion brzine na tom polju) i kad sam kliknuo, dobio sam tamniju sliku nego što je potrebno (aparat se još uvek borio da nađe optimum, a ja sam mu otežao). I ispadne ovo:

RAW u službi turiste

Ovo bi moglo da se ispravi čak i da je slikano kao JPEG, a kamoli RAW. Poenta je u tome da ovo treba da se se ispravi i nikome neće pasti kruna s glave. Ovo se redovno desi i onima što vam drže predavanja o tome “kako treba”. Ako neko navali da vas kritikuje zbog slično izvedene fotografije, smirite ga ili ga pošaljite meni da ga ja smirim.

Pre i posle

Ali, dobro: ako ne želite da vam se to desi kao što se desilo meni, pritisnite okidač na pola, sačekajte dve sekunde, otpustite okidač, pa ga ponovo pritisnite na pola na dve sekunde. I tek onda pritisnite okidač do kraja. Bez obzira na to da li ste spremni da uvežbate takvu tehniku pripreme fotoaparata za poluautomatsko određivanje parametara ili niste, slikanje u RAW režimu je dobra investicija u rezultat.