Zašto RAW (4): Muke po kontrastu

Ponekad rešenja nema. Ili ga ima, ali ga se niste setili. Tako je to kad samo mislite šta će se desiti ako ta zvona počnu da zvone dok ste pored njih.

RAW u službi turiste

Veća fotografija je ovde.

I tako smo se popeli na zvonik jedne crkve u starom gradu u Labinu, jer ja volim da nađem najvišu tačku za fotografisanje, pa i po cenu da ispustim dušu uz mnogo strmih stepenica, kao što tog dana beše slučaj. A gore odličan pogled na sve četiri strane, mada je jedna strana minirana prejakim svetlom. I žurim da uslikam sve, pa da bežimo pre nego što zazvone ta zvona. A čuju se kilometrima daleko i radije ne bih da proverim mogu li to da podnesem na licu mesta. I tras-tras-tras, do časa kad jedina fotka sa detaljem zvona koju sam valjano uhvatio (mada, i to pusti, trebalo je to drugačije) završi u obliku dve neispravne fleke, od kojih je ona spoljna čak pregorela.

RAW u službi turiste

Ah, k vragu. Ovde rešenja nema… Zapravo, ima ga: HDR, tri ekspozicije sa odgovarajućim otklonima u plusu i minusu, pa odgovarajuće sastavljanje. Danas neki fotoaparati široke potrošnje to čak imaju ugrađeno. A ja izbegavam, jer trošim puno memorije i komplikujem sebi vreme obrade posle letovanja. Ali da sam se setio, kao što bih se setio da nisam žurio da pobegnem, uključio bih režim tri ekspozicije za ovu potrebu.

Ovde se moć informacije koju RAW nosi testira skoro do kraja (dobro de, bilo je pre i gorih situacija). Novinarski pristup je ovde lakši: sredi zvono, ono napolju nije bitno i to je to. Ali meni je proradio inat: baš da vidim šta mogu da izvučem iz pregorele zone. I kao što kažu oni koji znaju: ništa. Pregorevanje je gubitak informacije i tu je priči kraj. Vratio sam malo zelene boje, da malo olabavim to što sam napravio par grešaka u kompoziciji (pomoglo je) i tu sam stao.

Pre i posle

Ovde postoje tri naravoučenija. Prvo: rešenje za fotku na pravom mestu u pogrešno vreme uglavnom postoji, samo treba da ga prepoznate. Drugo: ako vam je do informacije, uslikajte to što ste mislili i rešite posle kad već niste uspeli da rešite pre (pre je bolje). I treće, najvažnije: tehnički škart nije nužno i vizuelni škart; ne budite snob. I ne preterujte u prikrivanju očigledne mane na fotografiji, ako je ta mana u zoni mimo glavnog objekta.

Pride pouka: ko bi rekao da bi čepovi za uši mogli da predstavljaju dobru ideju o dodatnoj foto-opremi…