Izmakao se

Don’t forget to keep your head warm
Twinkle twinkle, Uncle Floyd
Watching all the world and war-torn
How I wonder where you are

Ne znam kakav stav vi imate prema toj temi, ali ja ne prestajem da razmišljam o umetnosti tog čoveka. I kako vreme prolazi, njegova muzika sve lakše probija u srž. Ponekad me poneki ton zaboli. Ali ne opirem se. Ne mogu da se opirem ovakvoj muzici. Ne mogu da se opirem saznanju da sam skoro sve od njega najzad razumeo, mada ponekad sa velikim zakašnjenjem.

Neka sluša ko ima uši. Neka čuje… Neka čuje ko misli da može.

Možda da se prepustim patetici? Ne umem ja da ostanem na tragu šume hiperbola kako je to on često činio. Zapetljaću se, pa šta ću onda? Nije mi dosta tuga, gde još i stid da dosolim.

HeathenDa glumim davitelja faktografijom? Sve je već napisano. Ta pesma je imala neke vrlo rane predpremijere još šezdesetih, sa drugim tekstom. Snimljena je za album Toy koji je trebalo da izađe 2000. godine, ali nikad nije objavljen, pa je preneta na album Heathen (2002). Pevana je na koncertima od tog vremena do kraja javnih nastupa. Uncle Floyd je lokalni lik koji već decenijama ima jednočasovni šou na nekim lokalnim televizijama u Njujorku i Nju Džerziju.

I šta tu više ima da se priča.

Samoća.

Sailing over Coney Island
Twinkle twinkle Uncle Floyd
We were dumb, but you were fun, boy
How I wonder where you are

Nedostaje mi. Samo jednom sam ga uhvatio, zapravo je uhvatio on mene kad su se prvi put pojavili žmarci tokom prvog slušanja nekog albuma. I drži me još od tada. Jednom smo se čak i sreli tu, nedaleko odavde. Žmarci opet, ali novih albuma nema. Poneki stari snimak na Cevki koji pre nisam gledao i na koji me upućuje dobri pijanista, a malo li je?

Oogie knew there’s never ever time
Some of us will always stay behind
Down in space it’s always 1982
The joke we always knew

Jedino… U mom slučaju nije 1982, nego 1983. Ali to sad baš i nije toliko važno da bi se pričalo o tome. Ali to je to, sunce ti žareno, tamo negde duboko je još uvek ta godina i znamo šta će ko reći, ali opet čekamo da svako kaže svoj deo libreta.

Izmakao mi se. Celom svetu se izmakao, ali ne znam da li je svet toga svestan. Ja sam to razumeo i nije mi lakše zbog toga. Sagorevam natenane. Dok se ne sretnemo ponovo. Twinkle, twinkle, Major Tom. Twinkle, twinkle, Thin White Duke. Twinkle, twinkle, Lazarus.