Prašnjavi zid vagona

Erdoglija je deo Kragujevca na potezu od Knjaževkog srpskog teatra do Šumarica. Za mnoge, pa i za mene, ona je centar intimnog sveta. Verovatno zbog toga što sam odrastao u njoj i celi svoj život sam pokušavao da joj se vratim. Nije mi pošlo za rukom da se konačo naselim u Erdogliji, ali živim u naselju koje se oslanja na nju pa sam manje-više svakodnevno sa njom u kontaktu. Poznata je po talentovanim i živopisnim likovima o kojima kruže lokalne legende i anegdote, a mnogi od kragujevačkih muzičara su njena deca.

Erdoglija je išarana grafitima i porukama lične prirode koje na duhovit način govore o njenoj svakonevici, a pre neki dan na jednom od zidova pročitah: “Blago vetru, može da duva kada hoće”. Rolling on the floor laughing

Amerikanci su finiji svet, pa ne šaraju po zidovima sem, uglavnom, u delovima gradova koje naseljavaju crnci. A, sudeći po tekstu današnje pesme, to rade i na skrovitijim mestima. Ako dopustimo autoru umetničku slobodu, meni je potpuno nepraktično da se poruke ostavljaju na zidovima vagona – ko će ih na njima spaziti i pročitati?

Eric Andersen spada u cenjene folk veterane izrasle na sceni Greenwich Villagea tokom šezdesetih. Iako iza sebe ima bogatu karijeru songwritera i tridesetak snimljenih albuma, posebno je poznat među muzičarima. Njegove pesme snimali su, između ostalih, Johnny Cash, Bob Dylan, Judy Collins, Linda Ronstadt, Grateful Dead , kao i mnoga druga imena koja su vam verovatno poznata.

EilenNekako sličnu sudbinu ima i Eilen Jewell, autorka koja je izrasla iz folka, a desetak godina vrlo uspešno plovi po žanru koji zovemo Americana. Njena diskografija se proteže na desetak albuma i vrlo je kvalitetna. Prosto je nemoguće da se ne zaljubite u njene pesme čim ih prvi put čujete. Njena verzija Andersenove “Dusty Boxcar Wall” je iznenađujuća – ne samo da je tekst pesme, očekivano, prebacila u ženski rod, već je i dopisala dve strofe ne dirajući u njenu suštinu, prilagođavajući je današnjem vremenu.

Svoje javne poruke ostavljam na zidu, znate već kojem. Vozovi odavno više ne prolaze kroz Kragujevac.