Sve što želim je da te ponovo vidim

Debitantski album Speak & Spell (1981) grupe Depeche Mode je bio iznenađenje godine među engleskim elektropoperima. Uprkos jakoj konkurenciji koja nije bila za potcenjivanje (Human League, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Soft Cell), njihov uspeh je bio potpuno zaslužen. Bilo je to pre svega zahvaljujući odličnim pesmama čiji je autor, većim delom, bio Vince Clarke. Bio je to gotovo idilični početak kakav svaka novonastala grupa priželjkuje.

Odmah posle snimanja albuma, iz ko zna kojih razloga, Clarke se predomislio i napustio grupu.

Mogu samo da naslućujem kako se trojka koja je preostala osećala u tom trenutku – imaš album koji se nalazi među prvih 10 na top listi, hit singlove, publiku koja se dobro uspalila, medijsku pažnju, a ostaješ bez glavnog pisca pesama. U najvećem broju slučajeva ovakve situacije se završavaju fijaskom jer gladna i nestrpljiva publika, a i menadžment koji želi da kapitalizuje uspeh, nemaju mnogo razumevanja za normalnu reakciju ostatka grupe da joj se ostavi malo vremena kako bi se snašla i konsolidovala.

A Broken Frame

Martin Gore se latio pisanja pesama (na prvom albumu su dve njegove i jedna zajednička sa Clarkeom). Stisli su zube i snimili “A Broken Frame” (1982). Upakovan u jedan od vizuelno najlepših omota koje sam ikada držao u rukama, album je dobio oprečne kritike jer se, što je normalno, razlikovao od prethodnika. Goreove pesme su bile mračnije, a i sam zvuk je bio nekako teži. Ipak, sa njega su objavljena tri singla.

See You” je muzički besprekorna ljubavna pesma koja teško može da vas ostavi ravnodušnim. Uobičajena priča o tihoj patnji ostavljenog muškarca koji cvili za predmetom žudnje čini da se odmah poistovetite sa njenim junakom. Za promociju je urađen i video koji je režirao proslavljeni Julien Temple, ali ga grupa nije volela. Bez obzira ne sve, pesma se popela do 6. mesta engleske liste.

Preživeli su iskušenje.

Od tada do danas, Depeche Mode neumorno radi i nastupala, održavajući se sve vreme kao jedna od najvažnijih grupa elekto-popa svih vremena. Posle petnaestak albuma, mahom odličnih, možemo samo da im čestitamo.

Vredelo je boriti se.