Borba za tebe

Ime Grega Laswella se sporadično pojavljivalo po songwriterskim portalima dovoljno dugo da ga primetim. No, nisam se ni malo trznuo, jer takvih tipova napolju ima koliko hoćeš, a često se dešava da posle slušanja nekoga od njih i čitanja recenzije pesama i albuma pomislim da smo pisac afirmativnog teksta i ja slušali potpuno različite stvari. No, Laswellovo ime se poslednjih nekoliko godina počelo često viđati i na odjavnim špicama jako popularnih američkih serija, što mi je na neki način sugerisalo da oko njegove muzike ima nečega.

Znam da to može da bude samo navlakuša, jer producenti serija ne žele da plaćaju autorska prava viđenim autorima, al’ pomislih da nemam šta da izgubim sem malo slobodnog vremena.

Nesumično švrljanje od pesme do pesme po Cevki ostavlja na mene pozitivan utisak. Laswellova muzika je melodična i prija ušima, mada se uopšte ne trudim da razaznam o čemu peva. Okuražen prvim utiskom, odlučim da ga malo podrobnije ispitam i kroz muziku prokužim njegov razvojni put. Pesme na albumima Through Toledo (2006) i Three Flights from Alto Nido (2008) krcate su bolom, mrakom i ogoljenom patnjom kakvu odavno nisam čuo na jednom mestu tako da prete da i slušaoca potope. Podaci iz njegove biografije govore da je to bio period kada se rastao sa ženom. A šta je drugo moglo da bude? Sarcastic smile

Iako poslovica kaže da posle mraka mora da sine sunce, sa skepsom se bacam na preslušavanje Take a Bow (2010). Fenomenalni omot sugeriše da su od zajedničke kuće ostali samo goli zidovi, đubre po podu i neupotrebljivi nameštaj. Spreman sam na novu dozu potapajuće melanholije, kad ono…

Take a Bow

Recimo da je album optimističan, ako se krećemo u Laswellovim mentalnim koordinatama. Tema je, ponovo, ljubav, ali su tekstovi pravolinijski i dosta uopšteni, kako da je hteo da naglasi da pesme nisu introspektivne i nije on njihov glavni junak. Iako veći deo albuma odlično zvuči, sve se čini pomalo iskonstruisanim.

My Fight (For You)” se čini kao da je izašla iz pera Matthewa Bellamyja (Muse), samo bez pratećeg prangijanja. Ma šta Laswell pričao o optimizmu, i ona je je ispunjena prikrivenom žudnjom i moljakanjem za ljubavlju, kao da će jutro promeniti sve.

Tu sam već izgubio strpljenje. Kako je Laswell zaljubljive prirode, ne sumnjam da su lične dogodovštine i problemi sa partnerkama tema poslednja tri albuma koje je snimio, a nisam ih čuo.

Dovoljne su mi i sopstvene životne muke.