Cena bogatstva

2017-01-27_sarnia_640

Veća fotografija je ovde.

Sve je počelo kada je počeo Drugi svetski rat, Japanci presekli snabdevanje kaučukom iz jugoistočne Azije, a potrebe za gumom porasle zbog vojnog angažovanja. U Sarniji, mestu koje se nalazi u industrijskom jezgru Severne Amerike, oko Velikih jezera, započeta je proizvodnja veštačke gume. To  se nastavilo i posle rata, a do sedamdesetih je to područje hemijskih kompleksa bilo najbogatije u već bogatoj Kanadi.

Cena je, dakako, bila visoka: jer šta ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji. Sarnija je u novi milenijum ušla kao najzagađenija tačka Kanade. Broj slučajeva obolelih od kancera je za trećinu veći nego u ostatku Kanade, pri čemu je broj slučajeva mezoteliome, neizlečivog oblika raka pluća povezanog sa upotrebom azbesta, u jednom času bio petostruki u odnosu na prosek; azbestoza je imala skoro devetostruki broj slučajeva.

Stvari se popravljaju, jer Kanada je Amerika samo geografski. Više o tome pročitajte i više slika pogledajte na stranici portala Amusing Planet, gde sam i ja saznao za ovu priču. Autor fotografije je izvesni Ken, Amerikanac koji voli prirodu.