Gromobran

Kako ove godine grip nije imao prema meni milosti, sa visokom temperaturom i krmeljiv, ležeći u krevetu, i nisam imao nekog izbora kako da potrošim dan. Normalno, u takvim okolnostima nema šanse da se nešto ozbiljno sluša, pa sam pustio nekoliko kompilacija da mi prave zvučnu kulisu ili da me uspavaju. U jednom trenutku, pažnju mi je privukla pesma koja je govorila o gromobranu ka kome se ustremljuju oblaci sa planina, puni adrenalina…

Pobogu, ko peva o ovakvim stvarima? Ili mi se, pod temperaturom, svašta pričinjava…

GusterZa grupu Guster nikada nisam čuo iako imaju devet objavljenih albuma. Razlog je jednostavan – oni sviraju alternativni folk rok, a takvih u Americi ima koliko hoćeš. Posle preslušavanja albuma Ganging Up on the Sun (2006), mogu samo da konstatujem da se radi o talentovanoj ekipi koja nema problem da ispeva naglašeno melodične pesme i sve to začini pomalo čudnim stihovima začinjenim humorom, što im je jača strana.

Kada sam pogledao priloženi video, otvorila mi se potpuno nova perspektiva – tekst pesme se može posmatrati i alegorijski, te ona na taj način dobija sasvim novi, čini mi se, pravi smisao. Kao pesma o ratu i vojnicima koji, poput gromobrana, privlače paljbu na sebe.

Pa zašto je, onda, nisu nazvali “Živa meta” ili nekako slično? Smile with tongue out