Mašina na klikere

Znam, sudeći prema naslovu, pomislićete da je u pitanju šala. To je bila i moja prva reakcija posle gledanja i slušanja ovog videa, sve dok mi se nije upalila sijalica – direktna sonična asocijacija na Electricity” grupe OMD je proradila u istom trenutku, tako da sam odmah krenuo u akciju.

Ispostavilo se da je grupa Wintergatan nešto zaista neuobičajeno i posebno.

U jesen 2012. ova švedska grupa je objavila debitantski singl i video ”Sommarfågel‘. Na proleće naredne godine pojavio se i prvi album koji je teško opisati, a muziku koju izvode još teže kategorisati. Jedino je jasno da su se, umesto da teraju utabanim i poznatim stazama, odlučili da prate svoju viziju ne mareći šta se oko njih dešava.

WintergatanWintergatan sviraju instrumentalnu muziku, inspiraciju pronalaze duboko u svom kulturnom nasleđu i tradicionalnom folku, a teme su jednostavne, gotovo minimalističke, lako pamtljive i naglašeno melodične. Ono što ih razlikuje od drugih su aranžerska rešenja koja su zaista vrlo originalna, uz korišćenje često neuobičajenih instrumenata koje nismo navikli da viđamo na koncertima (vibrafon, ksilofon, teremin, harfa, cimbal) koji čine okosnicu zvuka uz standardne instrumente. A kada im i toga nije dovoljno, onda izmišljaju sopstvene instrumente (modulin, music box), pa obavezno ispratite link, iznenadićete se.

Da ne biste pomislili da su u pitanju frikovi koji se samo dobro zabavljaju u studiju, odmah da vam kažem da su to veoma kompetentni i školovani muzičari koji svi sviraju sve što im padne pod ruku – uostalom, odvojite sat svog vremena i pogledajte njihov kompletan nastup, pa se sami uverite.

Ne znam šta se mota po glavi njihovom vođi Martinu Molinu i kakvi su im planovi, ali sam siguran da spremaju nešto sasvim neuobičajeno. Zbog toga je veoma važno da zadrže svoju nezavisnost i ne dozvole nikome da ih “producira”, na čemu će muzička industrija svakako insistirati jer je osetila posao (“Mašinu na klikere” overilo je preko 34 miliona ljudi do današnjeg dana).

Budimo samo strpljivi, jer se ovakvi originalni muzički projekti sve ređe pojavljuju.