Polumesec

It’s not hard to live like a ghost
I just haunt all that I’ve wanted
And leave what I don’t

Eh, kada mi moglo da se živi kao u pesmi…

Oregon je američka savezna država koja se nalazi na zapadnoj obali. Retko se pominje u medijima, a za nas je značajna što je njen najveći grad, Portland, još od početka šezdesetih postao rasadnik muzičkih talenata i, iako je po američkim standardima relativno mali (oko 600.000 duša), ima veoma razvijenu i živu muzičku scenu. Na početku to bejahu The Kingsmen (njihova verzija standarda “Louie Louie” je najpoznatija), a čuli ste i za Dandy Warhols, Quarterflash, Pink Martini tokom devedesetih. The Shins, The Decemberist i Elliott Smith već godinama spadaju u najbolju muzičku ponudu koja dolazi iz USA.

Poslednja interesantna stvar koja dolazi iz Portlanda, ako izuzmemo čudo od deteta Esperanzu Spalding, jeste grupa Blind Pilot.

Blind PilotOni nisu izmislili ništa novo. Njihova muzika je mešavina folka i West Coast popa koja je izuzetno prijatna za slušanje i čija snaga leži u zanimljivim stihovima koje isporučuje njihov vođa Israel Nebeker. Zbog toga je njihov drugi album We Are the Tide (2011) naišao na opšte odobravanje kritike i publike.

Otvara ga pesma”Half Moon“, koja je dobar primer šta vas čeka u nastavku – to su besprekorne melodije, fenomenalno višeglasno pevanje i eterična atmosfera kreirana uglavnom akustičnim instrumentima. I, naravno, najčešće kriptična lirika. U ovom slučaju, čini se kao da junak pesme beži od nekoga/nečega iz prošlosti, a u isto vreme se nećka na koju stranu bi krenuo jer je svestan da je povredio ljude koji su u tom trenutku bili oko njega.

Pa ako ćete, posle ovog teksta, i dalje da se vozite sa Slepim Pilotom, radite to na sopstvenu odgovornost. Sarcastic smile