Ostrvo

Malecni deo engleske scene čine muzičari koji se čvrsto drže svojih uzora oslonjenih na folk/prog/rock muziku koja je bila popularna pre nekoliko decenija. Oni ne izmišljaju ništa novo niti epohalno, ali ono što rade – rade dobro. Na blogu smo u više navrata spominjali grupu Mosly Autumn koja dosledno i ubedljivo neguje pomenutu tradiciju, a uzgred se nakupilo i nekoliko njihovih derivata i spin off projekata koji su muzički jako upečatljivi. Naravno, ovakve stvari nisu zanimljive velikim diskografskim kućama, jer nikada neće napraviti veliki novac. Zato se takvi albumi izdaju za male etikete, što nama slušaocima stvara probleme da dođemo do nosača zvuka.

Ipak, nekako uspevamo da se izborimo i sa tim problemom.

Heather Findlay je bila pevačica i koautorka pesama za Mostly Autumn od 1997. do 2010. godine. Ona fenomenalna pevačica koja ima sopstveni stil i nema nikakvih loših stvari koje su ostale za njom u matičnoj grupi. Naprosto, želela je da se okuša u solo vodama pevajući sopstvene pesme. I da se malo više posveti porodici.

No, kako se sve zamisli najčešće ne odvijaju onako kako bismo hteli, tako i njena dva odlična EP-ja iz 2012. godine više predstavljaju lutanje u traženju sopstvenog zvuka i izraza nego pažljivo osmišljene projekte.

Mantra VegaShvatajuću da joj malo kolaboracije nije na odmet, zajedno sa Daveom Kerznerom iz grupe Sound of Contact, Heather je pokrenula projekt po imenu Mantra Vega. Okupivši iskusno društvo muzičara koji slično misle, na čelu sa fenomenalnim, školovanim gitaristom Davidom Kilminsterom, snimili su album The Illusion’s Reckoning (2016). Iako je sadržaj stilski raznovrstan, muzičari se sve vreme drže osnovne ideje, pa sve to zvuči jako fino, emotivno; svaka numera vas podstiče na dalje slušanje. Recimo, to je umivenija i mekša varijanta zvuka Mostly Autumn.

Pesma “Island” je odlična ilustracija šta možete pronaći na ovom albumu: ubedljivi dvoglas, dobru atmosferu, eteričnu produkciju i naglašeno melodične pesme. Utisak pomalo kvari tekst koji je previše romantičan i idealistički, kao da će nam odlazak na pusto ostrvo pomoći da shvatimo da je ljubav svuda oko nas.

Heather je upravo objavila svoj prvi “pravi” album koji je na putu ka meni. Kada ga preslušam i pojavi se video ilustracija, budite sigurni da će biti i novog teksta. Winking smile