Da završimo za noćas

KGB je skrćenica koja se koristila za Komitet državne bezbednosti u bivšem SSSR-u, a odnosila se na sovjetske obaveštajne službe i tajnu policiju. Pandan u Americi im je CIA, kontraobaveštajne službe i FBI. Nisu oni jednini, ima ih svaka država, a fama o njima i konspirativnost koja se podrazumeva su stvari koje golicaju maštu ljudi širom sveta.

Nije slučajno što je serijal o Jamesu Bondu toliko gledan.

Valjda zbog prepoznatljivosti svi pomenutih skraćenica, muzičari su ih često uzimali za imena svojih grupa/projekata. K.G.B. je naziv američke alternativne grupe iz Kalifornije (a verovatno ima još mnogo njih istog imena koje su manje poznate javnosti), sećam se i englesko/američkog KGB-a koji je bio supergrupa (Michael Bloomfield, Ray Kennedy, Barry Goldberg, Rick Grech i Carmine Appice), a ovaj KGB koji vam danas svira je nešto sasvim posebno i neobično.

Uz mnogo truda i forenzike, jedva sam ih pronašao. Shodno nazivu grupe, žive u dubokoj konspiraciji, a cela priča oko njih je dobra zajebancija.

kgbŠetanje po njihovom sajtu (simboličnog naziva “kgb krtica”) nateralo me je na neprekidno smejanje. Za sebe tvrde da nisu špijunska organizacija već grupa iz Sijetla koja svira neobičnu muziku baziranu na valcerima i drugim poskočicama. Kada sviraju engleske, koriste ime MI-5 (obaveštajna služba Ujedinjenog Kraljevstva). Pišu sopstvene pesme, a u repertoar ubacuju i muziku iz celog sveta. Podnaslov samog albuma Contra-Intelligence (kontraobaveštajci) je “Pesme za violinu ubačene od stranih agenata”, a na njima se nalazi skup numera koje nikada ne biste očekivali da pronađete na jednom mestu – od prilično interesantne mešavine keltsko-balkanske muzike nazvane “Trip to Sofia” do neke vrste brazilske sambe.

Još da vam kažem kako je ova pesma dobila ime. Posle džem sešna njihova prijateljica, violinistkinja, rekla im je: “Let’s play a waltz, then call it a night.

E, ja sam svoje završio za danas. Laku vam noć želim. Ninja