Ko god da je imao srce

U vremena kada po televizijskim programima nismo viđali starlete, pevaljke i mutave voditeljke koje ne znaju da sastave čestitu proširenu rečenicu, nije bilo čoveka u SFRJ koji nije znao za Miću Orlovića, Olivera Mlakara, Dušanku Kalanj, Dunju Lango… Bila su to lica koja su plenila šarmom i rado smo ih puštali u svoje domove.

Da smo kojim slučajem živeli u Ujedinjenom Kraljevstvu, svi pobrojani ne bi mogli da se mere sa popularnošću jedne osobe – Cille Black.

Odrasla u Liverpulu, u to vreme živahna devojka je brzo skrenula pažnju na sebe, postajući vrlo popularna u komšiluku. A komšiluk je bio interesantan, jer je to bilo vreme (početak šezdesetih) kada se formirao Mersey Sound – pozornicu je delila sa lokalnim zvezdama kao što su Gerry and the Pacemakers, Rory Storm and the Hurricanes i, naravno, The Beatles.

Sa Brianom Epsteinom ju je upoznao John Lennon, a njemu nije bilo potrebno mnogo vremena da stvar preuzme u svoje ruke. Postala je njegova štićenica i tokom šezdesetih je lako postala jedna od najpopularnijih pevačica u UK. Brojke neumoljivo govore – tokom te decenije imala je 17 hitova, a dospevanje u Top 40 u to vreme je značilo da je prodavala 100.000 singlova DNEVNO!

Cilla blackPrvi singl joj je bila pesma “Love of the Loved” koju je napisao u to vreme nepoznati dvojac Lennon/McCartney i nije se dobro proveo na listama. A već drugi singl, što beše obrada pesme “Anyone Who Had a Heart” (Burt Bacharach/Hal David) doneo joj je prvo mesto na britanskoj top listi.

Nije loše kao početak karijere. Sarcastic smile

Krajem šezdesetih preselila se na BBC i postala voditeljka kultnih zabavnih TV programa, a njena popularnost teško se može i sa čim uporediti – na ulici su je prepoznavala i deca. Kao penzionerka živela je u Španiji, gde je i preminula 2015. godine posle nesrećnog pada sa stepenica.

U znak sećanja na ovu vanserijsku ženu, ispred znamenitog Cavern Cluba u Liverpulu je postavljena njena statua.

Nikome od naših TV lica to se neće desiti. Sick smile