Kult ličnosti

Izraz “kult ličnosti” se koristi za nekritičko hvaljenje i isticanje osobe, a postao je popularan u politici od trenutka kada ga je Nikita Hruščov upotrebio kako bi se obračunalo sa nasleđem Josifa Visarionoviča Staljina. Često podseća na religiju jer je u društvu sve podređeno “velikom vođi”. No, ako ste mislili da je ovaj izraz izmišljotina Hrušćova, grdno se varate. Danas kod Srba popularni nemački sociolog/filozof/pravnik/politički ekonomista Max Weber je u svojim radovima definisao “harizmatičnog vlastodršca” koji svoj kult gradi na medijskoj manipulaciji i propagandi od strane države, posebno u totalitarnim režimima. Da ne zaboravim, izraz Personenkultus je upotrebio i drug Marx u pismu političkom aktivisti Wilhelmu Blosu

Danas je ovaj izraz pomalo izgubio svoju vrednost. Ako Kim Kardashian (bljak) ima 50 miliona pratilaca na Instagramu i Twitteru, možemo slobodno reči da se radi o svojevrsnom, modernom kultu ličnosti.

Kada se pojavio, album Vivid (1988) je bio iznenađenje na više načina pre no što će postati jedan od klasika. Living Colour je bila jedna od malobrojnih hard rock/heavy metal grupa čiji su svi članovi crni. Istovremeno, niko do tada nije uspeo da spoji toliko uticaja u jednu kompaktnu celinu koja odlično funkcioniše – u njihovoj muzici bilo je i punkerske žustrosti, funka (koji se podrazumeva), soula (zbog tradicije), a aranžmanska rešenja su bila sve samo ne pravolinijska. Zvezda grupe je bio vanserijski gitarista i šef Vernon Reid, čije soliranje je, poput Beckovog, sasvim nepredvidljivo.

VividCult of Personality” je drugi singl skinut sa albuma i napravio je veliki rusvaj, naročito kada je počeo MTV da ga emituje. Pomalo neočekivano, jer pesme sa jasnim stavom i političkom porukom retko postaju popularne i dobijaju nagrade. Oni koji su je pažljivije slušali, mogli su na početku da prepoznaju citat iz dela poznatog crnačkog aktiviste Malcolma X-a, a završava se rečenicom iz Roosveltovog inaguracionog govora (“The only thing we have to fear is fear itself“).

Ovo je pesma koja se sigurno neće slušati u domaćim izbornim kampanjama. Just kidding