Mali bog

Teško da je nekoga od nas mimoišao neki od “malih bogova” koji žive u našem okruženju. To su oni tipovi koji neprestano pričaju, sve znaju i u sve se razumeju, mogu da voze trotinet a i avion, povalili su toliko žena da im se broja ne zna i ko zna šta još… Njihova (ne)dela su, obično, u suprotnosti od onoga čime se hvale, a autoritet im se zasniva na izazivanju straha kod nejači.

Sve dok im se bahatost ne obije o glavu.

Njihove žrtve, naročito danas kada je većina nas u svojevrsnom limbu i pokušava da se sastavi prvo sa sobom, a posle sa ostatkom sveta, obično ćute. A kada progovore, ima se šta čuti…

Patty Griffin je o jednom takvom malom bogu ispevala pesmu. Glavni lik u njoj je čovek koji je producirao njene rane snimke, a cinizam s kojim ga ona opisuje jasno govori o njihovom tadašnjem odnosu. Ujedno, to je poučna priča o ljudima iz muzičkog biznisa.

Silver BellLittle God” otvara njen album Silver Bell (2013) koji je imao čudnu sudbinu. Posle debitantskog koji je više ličio na skup demo snimaka, snimila je Flaming Red (1998), koji je prodrmao kritiku i publiku – od nepoznatog songwritera pretvorila se u pevačicu i autorku koja mnogo obećava. Njena diskografska kuća je osetila da to može da bude dobar posao, pa joj je obezbedila odlične uslove za snimanje trećeg albuma. New Orleans se činio kao dobro i inspirativno mesto, a za producenta je angažovan Daniel Lanois, poznat po tome da zna da muzičarima stvori savršenu atmosferu na snimanju i proizvede “plivajući zvuk”.

Iako je snimanje proteklo kako treba, diskografska kuća A&M je album odbila sa obrazloženjem da “na njemu nema hitova”. Uz to, Univerzal je preuzeo A&M i album je završio u fioci u kojoj je ostao narednih 13 godina.

Griffinova se brzo oporavila od ovog udarca i nastavila uspešnu karijeru serijom odličnih albuma čije se ocene kreću između četvorke i petice. The Dixie Chicks su obradile dve pesme sa neizdatog albuma i postigle veliki uspeh – prodale su desetak miliona diskova.

Toliko o nekomercijalnosti muzike koju Griffinova piše.

Album, koji je remiksovao Glyn Johns, napokon se pojavio 2013. godine.

Griffinova je uspela da pobedi male bogove.