Mustang Sally

Ako ste se nagledali kaubojaca poput mene, onda ste potpuno familijarni sa rečju mustang. Za neupućene, to je divlji konj kojeg su jahali indijanci. A i kauboji, kada su morali. Smatra se da su konje u Ameriku doveli španski konkvistadori.

U filmovima su predstavljani idealistički – bili su sinonim za Divlji zapad, a plenili su lepotom, gracioznišću i brzinom.

I još nešto – teško su se pripitomljavali.

Sve pobrojane osobine verovatno su imale uticaja u trenucima kada je početkom šezdesetih Ford odlučivao kako da nazove svoj novi model automobila. Ford Mustang je bio koncipiran kao sporski kupe koji je svojom elegancijom, snagom i voznim osobinama oduševljavao potencijalne kupce.

Postao je američki san.

fordmustang

Zato nije neobično što je ubrzo postao deo američke kulture i neophodni rekvizit kod svih onih koji su želeli da se prave važni. Muzičari nisu bili izuzetak.

Mustang Sally” je pesma koja je danas klasik soula. Nastala je kao šala u trenutku kada je pevačica/glumica Della Reese poželela ovaj auto kao svoju novu igračku. Legenda kaže da se prvobitna verzija ove pesme zvala “Mustang Mama“, ali joj je naziv promenjen na inicijativu Arethe Franklin.

Njen prvi snimak napravio je malo poznati pevač Mack Rice (to je onaj koji je koautor pesme “Respect Yourself” za The Stapple Singers) i s njom postigao osrednji uspeh. Potom su je snimili i The Young Rascals, ali je nisu izdali. Ljudi iz diskografske kuće Atlantic su ovu pesmu, kao i čuvenu “Land of a Thousand Dances“, prepustili svojoj novoj zvezdi u usponu, Wilsonu Pickettu.

Mustang SallyTako je postala jedna od najvećih pesma svih vremena.

Tekst je bezvezan; muž/dečko je kupio ženi/devojci novi auto i ona je postala sva važna. Pretvorila se u virtuelnu “Mustang Sally” koju svi prepoznaju, saživela se s automobilom kojim se vozikala i potpuno zaboravila na okolinu. Zato joj pevač neprestano savetuje da malo “prikoči” i osvrne se oko sebe.

Pesma je snimljena u čuvenom FAME studiju u kome je bila dežurna dobro poznata ekipa poznata u muzičkom svetu kao Muscle Shoals Rhythm Section (Barry Beckett, Jimmy Johnson, Roger Hawkins i David Hood) koja stoji kao temeljac bezbroj hitova koje je izdao Atlantic.

Šesta generacija Ford Mustanga se pojavila na putevima 2015. godine. Dok gledam fotografije ovog lepotana, sve mi je jasnija i “Mustang Sally“.

Šesta generacija