Četiri vetra

Znate li ko je bio Jethro Tull? U engleskim analima ostaće zapisan kao poljoprivrednik koji je bio lucidan, pa je izmislio sejalicu koju su vukli konji. Za svoga života nije ni slutio da će njegovo ime, tri veka kasnije, proslaviti istoimena britanska grupa koja će biti velikim slovima upisana u sve rock enciklopedije.

Pred kraj Tullovog života, za vreme Engleskog građanskog rata (1642-1651), pojavio se politički pokret The Levellers.

Pripadnici ovoga pokreta imali su za to vreme radikalne i napredne ideje – zalagali su se za verske tolerancije, pravo glasa i jednakost pred zakonom. Danas bi ih, verovatno, smatrali “levičarima”. No, gitarista/pevač Mark Chadwick je smatrao da je The Levellers idealno ime za grupu koje više od svega govori o njihovim autorskim stavovima.

Prvi EP koji su objavili sa pesmom “Carry Me” je privukao dovoljno pažnje ukazujući na probleme mladeži i apelujući na potrebu za njihovom solidarnošću i empatiji. Iako muzički pomalo sirova mešavina folka i rocka, nosila je poruku sa kojom su se slušaoci mogli lako poistovetiti.

Yeah some they join the system
And some just look away
But some must bite their backsides
To find a way

Nešto kasnije grupa je proširila postavu, zvuk im je postao bogatiji, a devedesete su završili kao “narodna grupa” koja se mogla pohvaliti da su im od osam objavljenih albuma čak tri završila među prvih pet na engleskoj listi.

Green Blade RisingNo, kako je vreme prolazilo, ošrica njihovih tekstova je polako počela da otupljuje. Život oko njih se promenio, njihova publika je odrasla i pretvorila se u direktore i činovnike koje su svi zajedno nekada voleli da mrze. Može li se i današnjoj srednjoj klasi da se proda neka vrsta “voli sve oko sebe” hipi ideologije?

Album Green Blade Rising (2002) ne daje odgovor na to pitanje. Otvara ga poletna i optimistična pesma “Four Winds” koja govori o čoveku koji nije baš zadovoljan sopstvenim životom, ali još uvek ima energije da nastavi dalje putem za koji misli da je ispravan. A takvi su retki.

Da li je takav način razmišljanja stvarnost ili utopija reći će vreme. No, ne sumnjam da ste već naučili refren ove pesme. Sarcastic smile