Choctaw Hayride

Više puta smo u različitim kontekstima pominjali bluegrass, pa je vreme da taj ženr malo bliže objasnimo. U pitanju je tradicionalna muzika bliska countryju koja vuče korene iz postojbina prvih doseljenika na novi kontinent(Englezi, Irci, Škoti). Normalno, tokom vremena je modifikovana, ali je njena suština ostala ista – zajednički se odsvira tema, a posle toga se muzičari upuštaju u samostalnu ili kolektivnu imrovizaciju kako bi pokazali svoje umeće koristeći dobro poznate instrumente(violina, gitara, neka od tambura…). Po tome podseća na džez.

U prošlom veku dogodio se upliv crne muzike (naročito gospela) u bluegrass, a ovaj muzički pravac nije bio imun i na rock & roll, pa možemo reći da poslednjih par decenija doživljava pravu renesansu.

Jedna od najcenjenijih grupa koja, između ostalog, svira moderni bluegrass je Alison Krauss And Union Station. Kraussova, koja je posle sardnje sa Robertom Plantom stekla globalnu prepoznatljivost, je centralna figura oko koje se sve vrti tako da se često zapostavi ekipa koja joj savršeno “drži leđa”. A to su sve od reda velemajstori koji svoje instrumente drže u malom prstu. Najbolji od najboljih.

Zato zapamtite imena Dan Tyminski (gitara, mandolina), Ron Block (bendžo) i Jerry Douglas (dobro) jer je teško da od njih ima boljih na našoj planeti.

Choctaw Hayride” je originalna Douglasova kompozicija koju grupa, sudeći po mnogobrojnim snimcima na Cevki, redovno izvodi na koncertima. Bolje da vam ne kažemo na šta se odnosi naslov u žargonu. I mi smo se iznenadili. Hot smile

Ali ne sumnjamo, barem zbog toga, da će vam ovo postati jedan od muzičkih favorita…