Ciganska posla

Čini mi se da do sada nismo putovali u New Mexico, ali smo često zalazili u njihov komšiluk. To je jedna od saveznih država u SAD koju ponajbolje znamo iz stripova i kaubojskih filmova. Okružuju je Arizona, Juta, Kolorado i Teksas, a na jugu se graniči sa Meksikom. Postojbina je poznatih indijanskih plemena Apači, Pueblo i Navaho.

Ako posle ovakvog uvoda očekujete da vam zasviraju marijači ili nešto slično, odmah da vam kažem da se to neće desiti.

E, tako.

Albuquerque, kao najveći grad, istovremeno je i kulturni centar New Mexica. Sa tako bogatim nasleđem, poslednje što bih očekivao da dolazi iz njega je grupa koja, kulturološki, uopšte ne pripada tom podneblju. Ali ga predstavlja na najbolji način.

Le Chat Lunatique je grupa momaka koja uspešno izvodi muziku koju u žargonu nazivaju “mangy jazz”. To podrazumeva luckaste, bezobrazne tekstove uz muziku koja je direktno oslonjena na nasleđe Djanga Reinhardta i njegovog Quintette du Hot Club de France. Ti majstori su pre i posle Drugog svetskog rata žarili i palili svetskim pozornicama. I ostali inspiracija za mnogobrojne džez muzičare do današnjih dana.

demoniclovelyU ovakvoj muzici, koja je mešavina predratnog swinga i sa blagim primesama lokalnog podneblja, ne treba tražiti veliku filozofiju. Ona najbolje deluje na mestima kojima je, poput onoga na snimku, namenjena – u kafanama pored puta, u kojima se duvanski dim seče nožem a piće toči u potocima. A ako se, uzgred, mazne neka ženska i zaigra na podijumu, eto razloga da se dan proglasi uspešnim.

Moje komšije Cigani, kojima pomalo zavidim zbog životne opuštenosti, na žalost, opijaju se uz Cecu i slične, a za Đanga nisu ni čuli.