Poljupci slađi od vina

When I was a young man I’d never been kissed;
I got to thinking about what I had missed.
I found a girl. I kissed her and then…
Oh Lord, I kissed her again.

Trenuci kojih se rado sećamo. Be right back

Kisses Sweeter Than Wine” pripada kategoriji klasičnih pesama koje muzičari rado izvode, a imala je neobičnu sudbinu.

Prvi put je snimljena još 1951. godine. The Weavers je bila folk grupa koja se muvala po Greenwich Villageu pa nije ni čudno što je jednostavna i svima razumljiva ljubavna priča o prvom poljupcu i stvaranju porodice postala popularna. Kako svaki hit ima vek trajanja, vremenom je pala u zaborav. Negde u vreme kada sam se rodio, Jimmie Rodgers, pevač poprilične popularnosti s kraja pedesetih, ponovo ju je snimio. I to je bila verzija koja je kasnije postala osnova za sve buduće reciklaže.

Malo ljudi uopšte zna kako je nastala ova pesma. Jedan od članova The Weaversa je bio Pete Seeger, folk pevač i aktivista koji će odigrati ključnu ulogu u životu mladog Boba Dylana (isposlovao mu je snimanje debi albuma i omogućio nastup na Newport Folk Festivalu) i čitave plejade američkih folk muzičara tokom šezdesetih. Po njegovim rečima, pesmu je čuo legendarni Lead Belly negde na ulici. U pitanju je bio irski tradicional koji je za temu imao priču o seljaku i mrtvoj kravi. Promućuran kakav je bio, brzo je adaptirao melodiju i spevao pesmu o sopstvenoj kravi. Winking smile

Where Have All the Flowers Gone (1998)Seeger je voleo tu pesmu, a kada su The Weavers rešili da snime singl sa Lead Bellyevom čuvenom “Goodnight, Irene“, za B-stranu je prepravio originalnu priču u ljubavnu. Da zamešeteljstvo bude još veće, kao autor na njemu je potpisan njihov izdavač.

U svakom slučaju, ova pesma ima mnogo različitih verzija i nije loša ideja da pročešljate Cevku i čujete još neku. Ovu su otpevali Jackson Browne i Bonnie Raitt na albumu Where Have All the Flowers Gone (1998), posvećenom Seegerovim pesmama. Ta verzija je zanimljiva jer je aranžman urađen u reggae maniru.

Bez obzira kakvo im ruho navukli, velike pesme nastavljaju da žive.