Samo si ti usamljena

Mnogo radova meni dragih muzičara sam propustio da preslušam. U vreme kada su mi se motali po glavi, nisam imao dovoljno novca. Kasnije, bilo je važnijih stvari od slušanja muzike – ženidba, pravljenje doma, deca, posao od jutra do sutra… Zbog svega toga J.D. Souther nikada nije dobio moju pažnju kakvu je zaslužio.

Vreme je da ispravim tu grešku.

Souther često spominje da mu je idol bio Roy Orbison. No, selidbom u Los Angeles krajem šezdesetih, postao je deo zanimljivog autorskog kružoka koji će nekoliko godina kasnije postati jako popularan i cenjen.

Cimer mu je bio Glenn Frey, a komšija Jackson Browne, koji ih je obojicu odveo na audiciju u nadi da će isposlovati diskografski ugovor za njih. Souther je potpisao ugovor, a Fray je odbijen sa obrazloženjem “da je za njega bolje da svira sa nekim”. Završio je u pratećoj grupi Linde Ronstadt u kojoj je upoznao Dona Henleya sa kojim će ubrzo osnovati Eaglese.

Souther je krenuo solo i snimio fantastičan album na kome se okupila ekipa od koje boli glava. Njegova vizija country rocka će inficirati mnoge od njih što će rezultirati nizom multiplatinastih albuma koje će harati listama sve do kraja sedamdesetih. A on sam će, sa veteranima iz The Byrdsa i Buffalo Springfielda, nastaviti karijeru u Suther Hillman Furay Bandu.

Iako iza sebe ima sedam odličnih solističkih albuma, Souther je poznatiji kao autor pesama i prateći pevač na mnogim poznatim albumima. Njegova veza iz mladosti sa Freyom rezultirala je pisanjem za Eaglese (“Best of My Love“, “Victim of Love“, “Heartache Tonight“, “New Kid in Town“, “How Long” ), a ljubavna veza sa Ronstadtovom, koju je verno pratio na njenim izrazito komercijalnim albumima, omogućila mu je da napokon ubode hit i na svoj račun.

You're Only LonelyYou’re Only Lonely” je pesma sa istoimenog albuma (1979) koja se dokopala top lista. U njoj Souther glumi muškarčinu koja je imuna na patnju ostavlljene žene (da li je to Linda?) i poručuje joj da je samo ona usamljena. On se već snašao. Prateća ekipa na snimku po običaju je impresivna (Danny Kortchmar, David Sanborn, polovina Eaglesa), a vokale deli sa Jacksonom Browneom i Philom Everlyjem.

Kako sam kaže, inspiraciju za pesmu je dobio mnogo puta slušajući Roya Orbinsona dok je bio klinac. Otuda i mala igra sa rečima u nazivu pesme kao asocijacija na Orbinsonovu “Only the Lonely” i aranžerska rešenja u tom duhu.

Negde sam pročitao da su pesme J. D. Southera, snimljene na albumima drugih muzičara, dostigle ukupan tiraž od 120 MILIONA primeraka. Solidna brojka za autora koji je gotovo nepoznat javnosti. 🙂