Valerie

Verujem da nema osobe koja nije iskusila posledice preteranog konzumiranja alkohola. Nekada je u pitanju test dokle sa njim može da se ide, nekada se pijanstvo desi slučajno “jer se otvorila dizna”, ali su poledice iste – niko se posle toga ne oseća dobro, kako fizički, tako i psi’ćki. Jednom rečju – odvratno iskustvo.

U slučaju da ne umete da stisnete kočnicu kada je alkohol u pitanju, bolje vam je da uopšte ne pijete. Time činite uslugu prvenstveno sebi, pa posle okruženju u kome živite. Na stranu što smanjujete mogućnost da napravite neku glupost koje nećete ni da se setite.

A posledice će da vas prati ostatak života.

The Zutons je britanska grupa koja je probleme alkoholiziranja i glupiranja mladeži dobro apsolvirala. Sve to je zabeležila na albumu dobro odabranog naziva Umorni od gluvarenja (Tired of Hanging Around, 2006), a jedna od najboljih pesama na njemu je “Valerie“.

The ZutonsNa prvu loptu može da se učini da je u pitanju ljubavna pesma, ali ona to nije. Govori o osobi kojoj je život doslovno razbucan i u njemu nema nikakvog reda. Dave McCabe, frontmen Zutonsa i autor pesme, kaže da je inspiraciju za nju dobio prisetivši se prijateljice koja je pijana sela za volan, naletela na policiju i završila privedena… Sa svim mogućim posledicama koje iz toga proističu i o kojima će moći da razmišlja tek kada se otrezni…

Iako nije loše prošla kod publike, pravu popularnost je tek doživela godinu dana od objavljivanja, kada se našla na albumu Marka Ronsona. On i Amy Winehouse su pesmu uradili u soul maniru, što je odjeknulo na svetskim top listama. Govorka se da je McCabe samo od tantijema za ovu verziju kupio sebi poveliku kuću.

Amy Winehouse znamo kako je završila. Pevajući “Valerie” kao da ništa nije naučila.Flirt femaleMartini glass