Vašar u Glastonburyju

Pre par godina, samo što sam pristigao na posao, zatekao sam Grbićev mejl u kome je pisalo: “Hombre, ovi luđaci sa BBC-ja prenose nastupe sa Glastonbury festivala, a dežurna ekipa ih posle nekoliko sati stavlja na Cevku. Trenutno gledam… Pogledaj/skidaj dok može.”

Retko psujem, al’ mi se psovka ovoga puta otela – na poslu se ne gledaju klipovi, a na koncerte se i ne pomišlja.

Uradio sam ono što sam mogao u tom trenutku – obezbedio ‘ladno pivo da ga pokupim posle posla i jedva sačekao da prođe radni dan.

Sumnja li neko kako sam se proveo u toplini doma svoga? Pointing upRolling on the floor laughing

Glastonbury festival je danas najveća muzička fešta na britanskom tlu. Od 1980. se održava svake godine, u drugoj polovini juna. Poslednje dve decenije predstavlja pravo hodočašče za veliki broj ljudi iz celog sveta. Poseta je, prema broju ni malo jeftinih prodatih ulaznica, između 100 i 150.000 ljudi.

Tokom sedamdesetih održan je samo četiri puta. Do skora nisam ni znao da postoji dokumentarac o festivalu koji je snimljen 1971. godine. Njegov autor je proslavljeni režiser Nicolas Roeg, koji je sastavio izuzetno zanimljivo svedočanstvo o tom vremenu. Lista izvođača koji su ušli u film je impresivna: Arthur Brown, Family, Fairport Convention, Gong, Kingdom Come, Linda Lewis, Magic Michael, Melanie, Quintessence, Terry Reid, Traffic, Trumpton and the Riots, Tonto’s Expanding Head Band, Bostik Swastika. Beše te godine i David Bowie na listi izvođača, ali nije snimljen – nastupio je u zoru.

Pyramid Stage

O Terryju Reidu sam već pisao, pa se podsetite kako je ovaj talentovani gitarista, autor i pevač propustio životne šanse da dođe do samog vrha iako je imao ogroman potencijal. Današnji isečak iz pomenutog dokumentarca je interesantan jer na nastupu svira David Lindley (koji će ubrzo napustiti Reida da bi postao važan saradnik Jackona Brownea), a bubnjar koji puši ogroman joint je Alan White, koji će uskoro postati slavan svirajući sa grupom Yes.

Ako imate sat i po slobodnog vremena, ne bi bilo loše da pogledate celi dokumentarac. Dok ga nisu izbrisali.

Ovogodišnji Glastonbury festival će biti održan od 21. do 25. juna, a lista izvođača je impresivna. Ima za svakoga po nešto. Kako je Ujedinjeno Kraljevstvo za nas (finansijski) daleko, a cena kompleta ulaznica £238, učinite sebi milo – kupite gajbu piva na vreme i sačekajte da entuzijasti počnu da objavljuju snimke na Cevki.

Nemojte da se posle toga ispostavi da vam nisam signalizirao na vreme. Winking smile