Zlatni komad

Da nije ženskih podlistaka u novinama, nikada ne bih saznao šta je čoker. To je uska ogrlica koja je pripijena uz vrat, a može da bude napravljena od najrazličitijih materijala. Normalno, žene su ih odmah prigrlile kao modni detalj, ne mareći mnogo oko njihove simbolike. Za Maneta i njegove savremenike, čoker u vidu tanke crne tkanine oko vrata bio je obeležje prostitutke, što je ovekovečio na svojoj poznatoj slici Olympia. Edgar Degas, pak, čokere koristi na svojim balerinama da bi naglasio njihovu gracioznost i razigranost.

Danas novine pišu da čokeri nisu više u modi. Pojavili su se novi kupaći kostimi koji će im oteti slavu.

I sve tako nekako: koji broj sisa će biti popularan ovog leta, kako smršatati na 1001 način, šta učiniti da damama koža bude mladalačka, elastična i sakrije nedostatke, a jedna od njih se hvali svojim trbušnjacima par meseci posle trećeg porođaja…

Niko ne piše o zlostavljanju žena putem medija i marketinga koji im nameću ideale koje nikada ne mogu da postignu.

Ako već niko ne piše, ima ko o tome peva.

Piece of Gold” je pesma o pritisku koje žene trpe da bi “imale sve”. Njima se sugeriše da su, navodno, slobodnije nego ikada ako budu svoje, da obavezno budu “u trendu” i izaberu ono što žele, ne sluteći da je to za njih već odabrao neko drugi i servirao im prateću priču. Ova pesma je sugestija ženama da razluče šta je stvarno dobro za njih u opštoj kakofoniji koja ih okružuje, da prekrše pravila koja su im nametnuta i nađu pravu meru u svojim životima.

GhostDuet Lewis & Leigh čine Al Lewis i Alva Leigh. Al je iz Walesa, a Alva iz Nashvillea. U muzici koju zajednički stvaraju prepliću se folk, kantri i amerikana, a njihov debitantski album Ghost (2017) je impresivan. Novinari su njihovu muziku nazvali Celticana. Glasovi im se odlično slažu a teme pesma su ozbiljne, “normalne” i daleko od glamura koji često kritikuju. Koliko čujem, radio stanice ih rado emituju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Do I sacrifice the family life
For a dream that could be so far
down the line

Ovo nije dilema, već dobro postavljeno retoričko pitanje o kome valja razmisliti. Sem ako ne razmišljate samo o tome kakvo će se dupe nositi ovog leta. I don't know smile