Irskim putem

Jerry Douglas je već više puta pominjan u našim tekstovima, no uvek je imao nekako sporednu ulogu. Fokus je bio na zvezdama koje je pratio pa, verujem, niste obratili neku naročitu pažnju na čoveka koji svira instrument pomalo čudnog zvuka, strogo se držeći drugog plana na pozornici.

Najpre da razjasnimo šta je dobro, instrument koji Douglas svira.

To je akustična gitara kao i svaka druga, ali s malom razlikom – njen prednji rezonator je napravljen od metala, pa otuda i specifičan zvuk koji proizvodi. Najčešće se koristi u country i bluegrass muzici, a s vremena na vreme da se čuti i među rokerima.

Možemo reći da je Jerry Douglas trenutno kralj ovog instrumenta. Iako je muzika koju izvodi utemeljena u tradiciji i nasleđu koje se očuvalo još od dolaska prvih useljenika u Ameriku, Douglas je jedan od onih koji “sviraju sve” – ima tu i jazza, bluesa, folka, rocka i svega ostalog što vam padne na pamet. Možemo ga staviti rame uz rame sa virtouzima kao što su Bela Fleck (bendžo) ili David Grisman (mandolina), koji su američku roots muziku približili mlađoj pubici i uživaju nepodeljene simpatije i poštovanje među rokerima.

Douglas je vrlo zaposlen kao izvođač, autor i producent. Prema nekim izvorima, učestvovao je na snimanju preko 1500 albuma – što je prosto neverovatna brojka. Stalno je zaposlen u grupi Alison Krauss and Union Station, a kada ima vremena predvodi sopstveni The Jerry Douglas Band. Među njegovim redovnim mušterijama su Emmylou Harris, Eric Clapton, Dolly Parton, Paul Simon, Mumford & Sons, Ricky Skaggs, Elvis Costello…, a T-Bone Burnett ga drži pri ruci kao aduta u svakoj produkciji koju radi.

GlideIako je Jerry Douglas non-stop u poslu za druge, iza sebe ima snimljenih petnaestak sopstvenih albuma. Na njima uglavnom snima pesme kojima demonstrira odlične kompozitorske sposobnosti, a svirka se ne dovodi u pitanje – za svaki album se okuplja proverena ekipa studijskih ajkula koja savršeno dobro zna da isprati njegove ideje, tako da je svejedno kojeg albuma se dočepate za slušanje.

Douglasovi prsti proizvode magiju koja se sa zadovoljstvom sluša i teško izbacuje iz ušiju.