Male bele laži

Laganje je tvrdnja koja je suprotna istini i svakodnevno je prisutna u našim životima. Motivi za laganjem su različiti, o tome je napisano bezbroj knjiga i naučnih radova, pa neću pogrešiti ako kažem da lažima ljudi pribegavaju u trenucima kada im se čini da su one rešenje u situacijama kada se suočavaju sa svojim greškama ili lošim izborima. Laganjem drugih, lažemo i sebe, a prividna korist od tog postupka ostaje to što jeste – privid.

Istina, ma kakva bila, obično se sazna.

“Bele laži” su one koje smatramo dobroćudnima. U neku ruku su drušveno prihvatljive (muškarac nikada neće reći ništa loše o ženinoj famili ili njenoj novoj frizuri znajući da će mu se to kad-tad olupati o glavu) jer ne remete bitno odnose među ljudima, a mogu da budu i korisne, jer sprečavaju nesuglasice i relaksiraju odnose. Ali samo u nevažnim sferama života (nisam popio ni dve čašice/sve sam stvari kupila na rasprodaji) to možda ima nekog smisla, jer laž, pa makar bila i “bela”, uvek je laž.

Oh SusannaKako su i muzičari samo ljudi, tema laganja u pesmama je često prisutna, njihova žestina zavisi od toga koliko je autor bio povređen. Velika kanadska autorka i sjajna pevačica Suzie Ungerleider, koja je poznatija pod umetničkim imenom Oh Susanna, očigledno je bila vrlo ljuta. Iz nje u ovoj pesmi progovara besna i ljubomorna žena koju je muškarac na neki način zavarao i prevario, pa mu poručuje da se čitav njihov odnos pretvorio u veliku belu laž.

Too many nights on the road, you said
Made you lose your heart where you lay your head
You tried to tell her when you look in her eyes
That her one big love is now a little white lie

Zbog ovakvih stvari i posledica koje nose, potrebno je da što manje lažemo. Jer, ruku na srce, laganjem najveću štetu nanosimo sami sebi. Pa makar bile u pitanju samo bele laži.