Sve je za džabe

Dobro se sećam dana kada se pojavila kompresija zvuka u vidu .mp3 formata. Jedan naš prijatelj je, posle kraćeg eksperimentisaanja, svečano objavio da rasprodaje svoju fonoteku i u budućnosti će sve muzičke zapise tako čuvati. Eksperimentisanje je pokazalo da na tadašnjim računarima sabijanje diska u ovaj format poprilično dugo traje, a sam softver je toliko toliko opterećivao mašinu da se ništa drugo nije moglo raditi uz to.

Čekala se noć da bi posao do jutra bio gotov.

Poigravanje sa psihoakustikom (jer je algoritam tako napravljen da iz snimka izbacuje “višak” informacija za koje se misli da ih čulo sluha ne registruje), pored dobre strane da je tako spakovana muzika zauzimala malo prostora, pa samim time bila i jednostavnija za razmenu, imala je i nekih nedostatka. “Rupe” u zvučnoj slici su se čule na iole ozbiljnijoj opremi za slušanje (doduše, to sve manje smeta kako slušni aparati stari), a autori su se podelili na dva suprotstavljena tabora – jedni su odobravali takvu vrstu distribucije muzike, dok su drugi bili izričito protiv.

Još uvek pamtim argumentovanu polemiku oko toga sa Vlatkom Stefanovskim pre petnaestak godina…

U međuvremenu, tehnologija je otišla daleko napred, pojavili su lossless formati koji omogućavaju da se muzika sabije bez gubitka informacija, a distribucija sadržaja se, u velikoj meri, preselila na Internet, jer je tako praktičnije. U svojoj knjizi Appetite for Self-Destruction: The Spectacular Crash of the Record Industry in the Digital Age, njen autor Steve Knopper iznosi dosta utemeljene tvrdnje da filmska i muzička industrija nisu ni malo nevine u celoj ovoj priči – one su samo tražile “uspešniji poslovni model” za sebe, pa je puštanje sadržaja preko interneta jedna od njihovih svesnih odluka.

Para im, kao i uvek, nikada nije dovoljno… A piraterija će samo menjati svoje oblike.

Na ovu temu se osvrnula i Gillian Welch u pesmi “Everything Is Free” na svom fenomenalnom albumu Time (The Revelator) (2001), te kompletnu pesmu vredi citirati:

Everything is free now, that’s what they say
Everything I ever done, gonna give it away
Someone hit the big score, they figured it out
They were gonna do it anyway, even if it doesn’t pay

I can get a tip jar, gas up the car
Try to make a little change down at the bar
Or I can get a straight job, I done it before
Never minded workin’ hard, it’s who I’m workin’ for

Everything is free now, that’s what they say
Everything I ever done, gotta give it away
Someone hit the big score, they figured it out
They were gonna do it anyway, even if it doesn’t pay

Every day I wake up, hummin’ a song
But I don’t need to run around, I just stay at home
And sing a little love song, my lover, myself
If there’s something that you wanna hear, you can sing it yourself

‘Cause everything is free now, that’s what I said
No ones gotta listen to the words in my head
Someone hit the big score, I figured it out
And I’m gonna do it anyway, even if it doesn’t pay

Time (The Revelator)O Gillian i njenoj muzici Grba je već opširno pisao, pa nije zgoreg da se to gradivo ponovi.

Ako vam se današnja numera dopala, potražite i ostale pesme iz ozbiljnog repertoara Welchove u .mp3 formatu. Biće to dobra početna informacija sve do trenutka kada budete shvatili da njen opus treba imati na diskovima ili pločama, kao svaka čestita kuća koja se diči bibliotekom ili fonotekom.

Tako ćete pomoći i sebi i njoj.