Vavilonske reke

Za reggae grupu The Melodians i ja sam danas prvi put čuo. Muzičke knjige pišu da su bili uticajni na jamajkanskoj sceni, no danas nas interesuje njihova najpoznatija pesma. Sećate li se sredine sedamdesetih i velikog disko hita “Rivers of Babylon” za grupu Boney M? E, njega su zgotivili pomenuti Jamajčani, ne sluteći da će se ova pesma prodavati u milionskim tiražima.

Ne bojte se, nećemo u disko. Hot smile

Hasten Down the WindGenijalna verzija ove pesme nalazi se na albumu Linde Ronstadt Hasten Down The Wind (1976) i nama je zanimljiva zato što je otpevana a capella. U manje od minuta, ako zažmurite i slušate božanske glasove, verujem da će vam odmah biti jasno o čemu govorim.

Bio sam vredan i pronašao snimak uživo zabeležen na promotivnoj turneji. Lindi društvo prave njeni tadašnji prateći muzičari Andrew Gold (levo) i Kenny Edwards (desno, na snimku). Na žalost, obojica su danas pokojni.

Ova pesma sa religioznom konotacijom očigledno ništa nije izgubila na popularnosti, jer je srećemo na albumima mnogih izvođača koji pripadaju najrazličitijim žanrovima. Jedna od meni najdražih verzija je ona koju je uradio veliki moderni trubadur Steve Earle.

Linda Ronstadt, na žalost, zbog Parkinsonove bolesti više nije u stanju da peva. A ovakve savršene minijature više ne srećemo na novim izdanjima današnjih muzičara.

Kuda ide ovaj svet? Sick smile