New Orleans tone (a ja nisam raspoložen da plivam)

New Orleans je najveći gradu u američkoj saveznoj državi Luizijani. Ujedno je i jedan od najstarijih, jer su ga osnovali Francuzi (dobio je ime po Filipu II, vojvodi od Orleana). Nalazi se pored reke Misisipi, a poznat je po miltikulturalnoj baštini koja se neguje stolećima – njegovi stanovnici su uglavnom mešavina Francuza, Španaca, Meksikanaca, crnaca i domorodaca.

Pravi “melting pot”, kako bi rekli Amerikanci.

Iz takve sredine potekli su neki od najvažnijih muzičara XX veka. Pomenuću samo neke od najpoznatijih, koje ste već sretali u našim pričama: Louis Armstrong, Alex Chilton, Dr. John, Fats Domino, Mahalia Jackson, The Neville Brothers, Randy Newman, Allen Toussaint… Lista je ogromna, a svima pomenutima je zajednička jedna stvar – teško se može reći da su se uklapali u muzičke šablone. Jer, ma koliko svi oni pripadali različitim žanrovima, u njihovoj muzici se osećao nekakav neuhvatljivi duh New Orleansa i uticaji tog bogatog nasleđa koje su pokupili, odrastajući, u svom komšiluku.

Kako se grad nalazi na poroznom zemljištu i u blizini velike reke, on, poput nama bliže Venecije, neprestano tone. Upravo to je bio povod kanadskoj grupi The Tragically Hip da u pesmi “New Orleans is Sinking” prozbori koju reč na tu temu i o životu u toj neobičnoj sredini.

Bourbon blues on the street, loose and complete
Under skies all smoky blue-green
I can’t forsake a Dixie dead-shake
So we danced the sidewalk clean
My memory is muddy, what’s this river that I’m in?
New Orleans is sinking man, and I don’t wanna swim

Colonel Tom, what’s wrong? What’s going on?
Can’t tie yourself up for a deal
He said “hey north you’re south shut your big mouth,
You gotta do what you feel is real”
Ain’t got no picture postcards, ain’t got no souvenirs
My baby, she don’t know me when I’m thinking ’bout those years

Pale as a light bulb hanging on a wire
Sucking up to someone just to stoke the fire
Picking out the highlights of the scenery
Saw a little cloud that looked a little like me

I have my hands in the river
My feet back up on the banks
Looked up to the Lord above
And said, hey man thanks
Sometimes I feel so good I gotta scream
She said Gordie baby I know exactly what you mean
She said, she said, I swear to God she said

My memory is muddy, what’s this river that I’m in?
New Orleans is sinking man and I don’t wanna swim
Swim

The Tragically HipAko ste pažljivo pročitali tekst, jasno vam je da ovi Kanađani znaju sa rečima, a i sama svirka im je jaka strana. The Tragically Hip su moderni rokeri sa jakom poetskom stranom i, istovremeno, robusni i duhoviti. Potražite živo izvođenje ove pesme, pa ćete se uveriti da je ona samo uvod u sjajno džemovanje i zajebanciju koja se dešava na svakom njihovom koncertu.

Sudeći po svemu što sam o New Orleansu do sada pročitao, u njemu traje neprestana žurka koja nije samo vezana za mnoge festivale koji se neprestano održavaju. Odavno sam ga stavio na listu potencijalnih destinacija koje bih voleo da posetim. Ne znam hoću li uspeti u tome, jer vreme i štošta drugo rade protiv mene, ali makar su snovi besplatni…