Niko te ne poznaje kad si s#eban

Pre i posle je u redu.

Proveo sam danas 45 sekundi napolju i utvrdio da je odstojanje od Zemlje do Sunca prepolovljeno. Ono malo mozga što mi je preteklo sad je skuvano i više nisam sposoban za ozbiljne akcije. Stoga mi se ne mili da proveravam niz listu od preko 1800 numera koje smo slušali u ovoj rubrici, pa ću računati da je i vama žega pomutila pamet i podmetnuti vam tvrdnju da je ovo najstariji snimak u toj kolekciji.

Najstariji, a o čemu – o samoći sjebanih ljudi. Onih koji su imali velike pare, pa kad su ih sćerdali po metodi easy-come-easy-go, utvrdili da sva ona bratija nije volela njih, već njihove pare.

Sad, moguće je tu sliku transponovati u razne druge kontekste. Nekima je gušt da pričaju kako je za njihova vakta (u tom nekom kontekstu X) bilo em bolje em berićetnije i kako se sve promenilo, zaboravljajući pritom da primete da su se i oni sami promenili. Te tuge je teško premeriti, mnogo bi bilo zavirivati drugima u sivilo, nego je zanimljivo to što do danas verovatno nije napisan bolji blues o takvim jadnicima. To je, može biti, razlog što ta pesma ima nebrojeno mnogo verzija – toliko da čak ni veoma suženi izbor odličnih interpretacija ne bi mogao da se smesti u jedan tekst poput ovog.

To pak ne znači da nećemo poslušati nekoliko verzija, nakon što odamo dužno poštovanje autoru i interpretatorki koja je prva proslavila pesmu.

Pesmu “Nobody Knows You When You’re Down and Out” upriličio je Jimmy Cox, američki autor iz doba između dva rata, navodno 1923. godine. Najpoznatiju verziju iz tog vremena snimila je 1929. godine Bessie Smith, carica bluesa, kako su je tada nazivali. Njen uticaj na blues i jazz tog vremena je bio ogroman. Nažalost, tragično je završila, od posledica povreda u saobraćajnoj nesreći 1937. godine. Grob joj je ostao neobeležen dok Janis Joplin nije platila spomenik avgusta 1970. godine – samo dva meseca pre nego što će joj se pridružiti.

Pesmu su, velim, pevali mnogi. Neke verzije koje su pevale žene, čini mi se, stižu dublje. Uvek neobična, Nina Simone nas nikad nije ostavljala ravnodušnim:

A ne propustite ni verziju koju peva Alberta Hunter, pa je uporedite sa onim uštirkanim verzijama koje pevaju mlađahna Katie Melua i pilence Emmy Rossum, pa ćete empirijski shvatiti šta je to što ove dve devojke nikad neće imati, a Janis je imala na pretek.

Jebote. Od ovog može da se rikne… Ali, ako niste pukli posle ove izvedbe, idemo dalje.

Jedan od najvažnijih blues-rock albuma u istoriji je Layla and Other Assorted Love Songs (1970) grupe Derek & Dominos. Dvojica strahovito važnih gitarista tog doba, Eric Clapton i Duanne Allman, veličine o kojima se tada nije raspravljalo, na toj ploči su ostavili svetu možda najbolju gitarističku verziju velike pesme:

Nisam upoznat sa činjenicama, ali je moguće da je Duanne “krivac” za izbor te pesme: dve godine ranije je snimio fantastičnu verziju sa svojim bratom. Usput, red je da se setimo i kako su tu pesmu izveli veliki B.B. King i Sam Cooke. No, izgleda je ovaj veličanstveni blues bio dobro merilo da se vidi ko kosi, a ko vodu nosi: tokom ovog malog istraživanja sam natrčao na fenomenalni snimak Scrappera Blackwella koji preporučujem vašoj pažnji. A obavezno pogledajte i poslušajte jednog dečka od 15 godina kako svira i peva tu pesmu:

Prepoznajete o kome je reč, zar ne? A sad mali eksperiment: pustite ovu verziju ponovo, zažmurite i intenzivno mislite na Raya Charlesa.

A? Šta velite? Hot smile

Slobodno nastavite dalje. Postoji li neka verzija ove pesme koju smatrate vredom pomena, a da nije pomenuta ovde? Slobodno produžite kolekciju svojim komentarom.

2 komentara na temu “Niko te ne poznaje kad si s#eban”

  1. Proveo sam danas 45 sekundi napolju i utvrdio da je odstojanje od Zemlje do Sunca prepolovljeno.

    Od danas više neću gledati vremensku prognozu; sve je već rečeno!

  2. Завирујући час у небо, да видим колико се Сунце спустило, час у термометар, провео сам пола сата док температура није сишла са 36 на 32. Буквално сам осетио да ми је лакше, лепше. Ма и свемир је скоро имао смисла.

Komentari su onemogućeni.