Ono što vidiš u izlogu, dobićeš u radnji

Meat loaf” je američka gastronomska poslastica napravljena od mlevenog mesa. Imamo i mi nešto slično što zovemo hajdučkim ćevapom. Meat Loaf je umetničko ime (ili je reč o nadimku) glumca i pevača Marvina Adaya koje je dobro odabrano, ako se pogledaju njegovi gabariti iz mladosti na omotu albuma. On će zauvek biti prepoznatljiv po jednom od najprodavanijih albuma svih vremena Bat Out of Hell (1977) i ulogom u kultnom filmu The Rocky Horror Picture Show.

No, nije ni on repa bez korena.

Kao ambiciozni glumac i pevač, Meat Loaf je nastupao u LA postavi mjuzikla Kosa početkom sedamdesetih. Dok su bili na turneji, na nastupu u Detroitu, on i pevačica moćnog glasa Cheryl “Shaun” Murphy su zapali za oko i uho jednom od ljudi iz Motowna. I stvari su počele da se odvijaju više nego dobro…

Potpisali su ugovor za podetiketu Rare Earth koja je stajala iza istoimene grupe (podsetimo se, svojevremeno jedine potpuno bele grupe koja je imala ugovor sa Motownom) i snimili album pod imenom Stoney and Meatloaf (1971), za koji, uglavnom, niko nije čuo. Ljutit zbog izostanka podrške, Meat Loaf je napustio Motown i nastavio sa mjuziklima sve dok nije postao popularan u sasvim drugačijoj vrsti muzike.

Stoney and Meatloaf

Gledano sa vremenske distance, ovaj album uopšte nije loš. To je sasvim pristojna mešavina rocka/soula/funka/gospela iz tog vremena, koja najviše asocira na jeftiniju varijantu grupe Rare Earth. Glas Meata Loafa lako dolazi do neslućenih visina bez teatralnosti koja ga je kasnije krasila. Pevačica Stoney na snimcima demonstrira sve manire rasne pevačice, što neće ostati neprimećeno: najveći deo karijere je provela pevajući prateće vokale u grupi Little Feat!

What You See Is What You Get” je prvi i jedini singl sa albuma koji se plasirao u prvih 100 na Billboardovih top listi. Svirka i sama pesma su odlični, pevači na visini zadatka, a utisak samo kvari pomalo tupavi tekst o tipu koji se, šatro, udvara, mada se više radi o samoreklami.

Dok sve ovo pišem, stalno mi se po glavi vrti pitanje: Šta li još, slično ovome, hvata prašinu po podrumima i tavanima Motowna? I da li će, ikada, izaći u javnost?