Rebecca

Pita me Devlin, onomad, šta znam o australijskim gitaristima. Počešem se po glavi, motam po bazi znanja i utvrdim da ni jednog imena ne mogu da se setim. Nije lepo lagati prijatelja, odgovorim mu da ne znam ni jednoga, a on meni da će da mi pošalje album koji daje dobar uvid u ovu kategoriju muzičara.

Za nekoliko dana stigao mi je Australian Guitar Album

Iako pokriva ekipu koja je bila aktivna na njihovoj sceni tokom sedamdesetih, lako se može utvrditi da bogovi gitare ne žive samo u Engleskoj i Americi. Za svakoga od njih desetak može da se kaže da su više nego dobri, a koji od njih će da priraste srcu – e, to je već stvar ličnih afiniteta.

Meni je odmah zapao za uši Mario Millo. Dal’ zbog španskih motiva u pesmi “Rebbeca” ili su mi zvuci Mediterana bliskiji od ostalih, ne bih znao tačno da kažem. Ili je u pitanju jasno prepoznavanje uzora, jer ono što se čuje jasno priziva rane radove grupe Focus (Jan Akkerman) i Genesis (Steve Hackett).

Mario MilloUz malo istraživanja po netu stvari postaju malo jasnije — Millo je svirao u grupi Sebastian Hardie, koja je bila jedna od retkih australijskih grupa koja je negovala prog rock. Biografija mu je impresivna: sa 5 godina naučio je da svira, sa 10 je počeo redovno da nastupa, a posle prestanka rada grupe posvetio se pisanju muzike za film i televiziju, i to veoma uspešno. Osvojio je nekoliko najprestižnijih nagrada Australijske filmske akademije.

Kada su ga pitali zašto se ova pesma zove “Rebecca“, odgovorio je: “Pesmom sam želeo da dočaram sliku Španije, a samo ime mi zvuči španski…”

Pa sada pokušavam da skontam jesam li ikada upoznao ili čuo za Španjolku koja se zove Rebecca. Skoro da sam siguran sam da nisam. Nerd smile